Verslag SVF JO9-1 – DVSA JO9-1

23 Sep 2019 | JO09-1

En weer een derby met top voetbalweer op zaterdagochtend, DVSA uit Amerongen komt op bezoek. Tegenstanders inschatten vooraf is wat lastig nu de KNVB geen uitslagen en standen meer bijhoudt in deze leeftijdscategorie, begrijpelijk maar toch ook wel jammer. Jeroen heeft zijn voetbal- en of familieconnecties in Amerongen aangesproken en weet vooraf te melden dat dit team een spannende wedstrijd gespeeld heeft tegen Candia, uitslag 5-4. Daar hebben wij ook nipt van gewonnen na een 2-0 achterstand we zijn dus gewaarschuwd!

Bijzonderheden van vandaag; Jeroen is aan het genieten van een verdiend weekendje letterlijk op het strand, Jos neemt zijn plaats in. Die kan zijn opstelling meteen omgooien, nieuwe keepers melden zich en omdat Tom zich niet topfit voelt (en graag wil keepen) begint hij in het doel. Omdat coachen niet matched met wedstrijdverslagen schrijven, is er vandaag een volledig redactieteam paraat om Jos van input te voorzien, Yvette en Sylvia als razende reporters langs de lijn en onze fotojournalist Dirk-Jan achter de goals een heel redactieteam vandaag. Starting six from today: Tom in de goal, Sem en Tim achterin, Bram en Rens op het middenveld en Dean voor in, Jasper 1e reserve. Opdracht voor vandaag, – met zijn allen vooruit – verdedigen, probeer simpel te spelen, geen onnodige lange ballen of onnodig lange passeersessie maar loop vrij, roep om de bal en combineer.

We zijn nog geen 20 seconden bezig of de spelleider heeft de coach van de tegenpartij al aan broek hangen over de “5-meter-afstandhouden-regel”. En helemaal eens het was waarschijnlijk 3 meter 50 van onze jongens, maar… deze drive van onze jongens verklaart wel voor een deel het verhaal van de wedstrijd. Ze zitten er boven op, zijn overal over het veld, jagen de tegenstander op en af zeker de eerste twintig minuten. In de eerste minuut legt Tim al aan voor een afstandsschot, binnenkant paal, richting de andere paal en er net uit, Jammer maar de wordt meteen herovert en Dean wordt weggestuurd, schot, net naast. De 1-0 ligt er echter binnen drie minuten. Rens herovert zelf de bal op rechts, kap, draait en staat zo ver richting de achterlijn dat hij een mooie voorzet kan afleveren. Het wordt echter een schot dat hoog in het doel zeilt. Volgende drie minuten krijgt Bram het op zijn heupen, na een onderschepping die eindigt met een schot op de lat, zet hij eerst Dean vrij die binnenschiet en na een goede mee-verdedigende actie achterin, stuurt hij Rens weg die beheerst en laag de 3-0 score op het bord zet. De verdediging staat verder als een huis. Tim en Sem hebben vooraf meegekregen dat ze de eerste tien minuten even beiden achter moeten blijven en afhankelijk van de score daarna om en om mee naar voren mogen. Zelden zulke blije ogen gezien als van Sem, die bij drie nul toch even naar de kant kijk met zo’n blik van “mogen we dan nu…”

Ze houden achter prima stand en belangrijker ze komen er prima voetballend uit, ook bij “inworpen” wordt ook nu goed gebruikt gemaakt van keeper Tom en hij wordt regelmatig aangespeeld. Op wat spaarzame momentjes na komt Amerongen er eigenlijk nooit echt gevaarlijk uit. Onze jongens zijn gewoon fel en 70% van de Wedstrijd speelt zich af op het veld van DVSA. De vierde goal laat dan ook niet lang op zich wachten, Tim passt naar Sem die op zijn beurt goed gebruik kan maken van de voorwaatse druk, naar voren kan en het eerste schot lost, Tim het 2e, Dean het 3e en na drie geblokte pogingen (door goed verdedigen van DVSA) bij de vierde poging de 4-0 binnenschiet (verdedigen is ineens een stuk minder erg). Bij de 5-0 zijn de verdedigende rollen omgedraaid, Sem blijft achter, Rukt op over rechts, geeft een voorzet, Dean terug naar Tim en die schiet hard binnen 5-0. Jasper is inmiddels in het veld gekomen. Vooraf hebben we wat handjeklap gedaan en we hebben hem afgetikt op “drie goals’ vandaag al was zijn eigen eerste inzet eerst vijf. Na een paar goede aanvallen over rechts is links weer aan de beurt. Althans, aanval, de coach hoeft deze week niet eens “vijf” te roepen, de honger om zelf de bal te willen hebben is enorm. Sem en Tim frommelen de bal tot bij Jasper, die Jasperiaans kapt, draait de bal voorin krijgt, waar Bram in “de kluts” de bal binnen werkt, en dat is zes.

Nummer zeven heeft een groot “hé hé, eindelijk” gehalte. Het regent corners in de eerste twintig minuten. Mooi om te zien hoe zaken daarbij natuurlijk geregeld worden. Rens altijd vanaf rechts, Bram vaak van links als vanzelf krijgen ze de bal en lopen ook zelf naar de cornervlag “natuurlijk neem ik die corner”. Veel ballen komen hoog voor de goal…en vliegen hoog iedereen voorbij (gemiddelde lengte 1,35m). Toch smeken ze bijna om hoge ballen, even aanbieden bij de corner of een dribbelactie lijkt wel verboden, maar is waarschijnlijk wel een stuk effectiever. Maar corner nummer zoveel wordt door dien gepromoveerd tot 7-0. Mooi om te zien, daarna kopt hij er een over en hij is echt boos op zich zelf, mooi die gedrevenheid zeker als het al 7-0 staat. Doet DVSA dan helemaal niets, jawel. Aan het einde van de eerste 20 minuten, hebben wij de nodige wisselingen gehad qua positie, is er veel energie verbruikt en wordt het wat slordiger. Twee keer benut DVSA die ruimte om richting Tom op te stomen maar die weet zijn doel (niet zo lekker???? niets van gemerkt) prima schoon te houden, en weet ook opbouwend steeds beter zijn weg te vinden via verdedigers en middenvelders.

Net voor rust stuurt eerst Bram met een lange bal Dean schitterend de diepte in, helaas schiet hij net naast. Slechte uittrap van DVSA, vol druk van onze drie voorste spelers, Jasper onderschept meteen krijgt hem bij Dean die mooi afrondt, 8-0, rust! Dean vervangt Tom in de goal en de opstelling gaat nog wat verder door elkaar. Sem verhuist tijdelijk naar de spits en Tom naar het middenveld, Bram naar achteren. We beginnen het derde kwart net als het eerste, fel. Wel een beetje zoeken naar de nieuwe plekken. Maar Rens levert een panklare voorzet op het hoofd van Jasper die mooi binnenkopt. Dat had hij net even nodig je ziet hem meteen opleven. De tweede voorzet – na een lange sprint – weet Sem net niet tot doelpunt te promoveren. Ook zijn volgende inzet wordt door de DVSA keeper netjes gekeerd…alleen…Tom is goed meegelopen en tikt met een halve sliding de 10-0 binnen, met links. Super om zijn hoofd te zien hij draait meteen, kijkt liggend op de grond met zijn hoofd naar de zijkant waar alle toeschouwers staan en wijst met zijn linker hand naar zijn linker been: “hebben jullie het allemaal gezien met links, met links!”. Sem levert meteen zijn volgende assist op Tim, die hard en laag binnenschiet, de keeper heeft hem alleen maar gehoord. Na een mooie Solo maakt Jasper er vervolgens ook nog 12-0 van. Het spel is inmiddels wel wat slordiger geworden. Ze hebben veel energie verbruikt, veel van positie gewisseld, staan ruim voor en willen eigenlijk allemaal stiekem graag aanvallen.

Tijd voor een bijzondere tactische ingreep: Chips. De laatste pauze wordt benut voor een goed peptalk door Jos en vooral Bart. Coachingsdilemma: voetballen, doelpunten, verdedigen. De keuze valt op: de nul houden zonder met zijn allen voor de eigen goal te gaan liggen. Om de spirit een extra boast te geven belooft Jos, chips als de nul daadwerkelijk gehouden wordt. Of zoiets werkt? Hmmm na zaterdag weet ik in ieder geval zeker dat het voor dit team wel werkt. Voetballend wordt het allemaal wat minder, maar je kunt op deze leeftijd moeilijk verwachten dat ze 40 minuten concentratie vasthouden, blijven gaan en alle opdrachten blijven uitvoeren. Maar ze compenseren dat de laatste 10 minuten ruimschoots met hun vechtlust. Special vermelding voor Dean, die als keeper van dienst de tweede helft zicht als een leeuw in zijn doel weert. Hij rent, vliegt, redt, gooit zich voor ballen en aanvallers of zijn leven er vanaf hangt, inclusief twee mooie “Grobbelaartjes” voor de kenners, top Dean. Puur als team weten ze DVSA van het scoren af te houden terwijl zij juist in dit kwart de meeste kansen krijgen. Ze houden de nul en dankzij goals van Bram (assist Sem) en een mooi schot van Rens is de eindstand 14-0.

Zeven spelers, zeven verschillende doelpuntenmakers (met vijf goals door verdedigers) en los van de keepers hebben ze bijna allemaal een deel van de wedstrijd op meerdere posities op het veld gespeeld. Mooie pot gefeliciteerd, volgend week staat de thuiswedstrijd tegen GVVV op het programma. Dank ook aan de grote opkomst van ouders, opa’s oma’s en bekenden en het positieve aanmoedigen. Hopelijk zien we jullie aanstaande zaterdag weer!