SVF op karakter langs koploper Austerlitz 3-2

17 Apr 2023 | SVF 1

Het wordt nog rete-spannend in de 5e klasse B en dat is echt hartstikke leuk. Veel respect voor alle clubs in de buurt die hoger spelen, maar leuker dan in onze 5e klasse zal het wat mij betreft niet worden. Vandaag thuis tegen Austerlitz, voorafgaand aan de wedstrijd nog de koploper op de ranglijst. Een ploeg die het (net als wij) van heel hard werken moet hebben, met een paar spelers die boven het gemiddelde uitsteken.  In de wedstrijden waar het om het winnen ging van de tweede periode, had SVF het behoorlijk af laten weten met een 9e plek. Echter inmiddels zijn er 6 winstpartijen en één gelijkspel geboekt, waardoor we nog steeds meedoen om de promotie. SVF derhalve in een prima “winning mood” en dat zou ook vandaag blijken en doorgezet worden.

Een behoorlijk aantal supporters van beide clubs had zich begeven naar de Nieuwe Kamp. Een zeer ervaren scheids (in de persoon van Ron Geurts) was aangesteld om deze derby tot een goed einde te brengen, samen met de assistenten Henri Vergeer van Austerlitz en Jeroen van Schaik van SVF. We mogen gerust zeggen dat de jarenlange ervaring wel ten toon gespreid werd door de scheids, want echt moeilijk heeft hij het geen moment gehad. Natuurlijk kun je twisten over enkele beslissingen, maar over het algemeen kan Ron Geurts terug zien op een prima wedstrijd.

SVF neemt vanaf het begin de touwtjes in handen. Fel zitten onze mannen er bovenop en in de 7e minuut krijgt Gijs van Woudenberg al een kansje, na een prima actie van Bart van Dijk. Gijs en Bart zouden beiden een goeie wedstrijd gaan spelen en dat bleek ook al snel in de 10e minuut, toen Bas Terlouw na een prima actie Gijs in staat stelde om de 1-0 te scoren. Spoedig daarna de volgende aanval van SVF en het was weer Gijs die kon gaan afvuren. Helaas belande zijn schot buiten het bereik van keeper Damian Helsdingen op de paal, waarbij ook gezegd moet worden dat Gijs vanuit een lastige positie moest schieten. Dan volgt de enige enigszins discutabele beslissing van de scheidsrechter. Vanuit een situatie waarbij de keeper van Austerlitz de bal wel of niet vast had, werd gescoord door SVF. Dhr. Geurts beoordeelde echter dat de keeper onterecht werd aangevallen en derhalve werd het doelpunt afgekeurd. Meningen hierover liepen een beetje uiteen, maar er was ook respect voor de leidsman.

Na 20 a 25 minuten komt Austerlitz beter in de wedstrijd. Ook onze tegenstander begint te begrijpen dat er vandaag keihard gewerkt zal moeten worden om dit SVF punten af te snoepen. En zo ontstaat er een wedstrijd met veel strijd en soms mogelijkheden voor beide doelen, oftewel een best “levendig” gebeuren. Na knullig verdedigen komt Austerlitz op 1-1 en dat is op dat moment ook wel verdiend. SVF raakt hier echter niet van onder de indruk en pakt het weer op. Een prachtige aanval, opgezet door Vince van Ee volgt. Vince zet Gijs van Woudenberg aan het werk en we weten dat Gijs dan weliswaar niet over veel snelheid beschikt, maar ook weten we dat hij wel degelijk heel goed kan voetballen. En zeker nu Gijs in plaats van centrum spits naar de rechterkant verhuist is, gaat hij steeds beter voetballen. Gijs weet na een prima actie, waarbij hij de keeper geen kans geeft, een voorzet af te leveren op Bart van Dijk en die maakt koppend deze aanval schitterend af. SVF op 2-1 en is nu ook weer de betere ploeg. Dat uit zich in goeie doelpogingen van (weer) Gijs van Woudenberg en ook van Roy van de Bildt. Zonder succes overigens en zo gaan we rusten met 2-1, waar dat ook 3-1 of zelfs 4-1 had kunnen zijn.

De tweede helft was nog geen twee minuten oud, of SVF scoorde wéér. Ik was amper achter mijn bakkie koffie vandaan en helaas moet ik dan ook zeggen dat ik dit doelpunt gemist heb. Ik laat me maar even bijpraten en gebleken is dat keeper Marcel Laros met de wind mee een assist kon geven op Rik van der Mispel. Rik neemt aan en met een fraaie lob verschalkte hij keeper Damian Helsdingen. Een bijzonder mooi doelpunt begreep ik en weer een assist van Marcel. En dan ontstaat weliswaar een beetje een rommelige wedstrijd. SVF zakt iets terug om met de wind mee in de counter gevaarlijk trachten te worden. En zo komt Austerlitz meer aan de bal, maar SVF blijft goed overeind. Over en weer volgen er mogelijkheden, waarbij Austerlitz enkele kansjes en een goeie kans onbenut laten. Nando Koedam laat een prachtige steekbal los op Rik vd Mispel, echter Rik komt net te kort om af te kunnen ronden. Ook Najib El Makrini bijt nog een keer goed van zich af met een venijnig schot, helaas gaat ook deze over het doel. Waar we in vorige wedstrijden nog weleens het idee hadden of SVF een kleine voorsprong wel over de streep zouden trekken, was dat deze keer toch anders. We zagen een team met verbetenheid! Er werd keihard gewerkt om de 3 punten in Cothen te houden en bijvoorbeeld beide backs: Marcel Odijk en Bas Terlouw lieten niet met zich sollen. Wanneer ik tegen zulke tegenstanders een middag zou moeten voetballen, dan zou de moed óók wel een beetje in de schoenen zinken….. En toch werd het alsnog spannend, want Austerlitz wist enkele minuten voor tijd alsnog de 3-2 te scoren. En zelfs volgende 1 minuut voor tijd nog een vrije bal op de rand van de 16-meter. Marcel Laros had kennelijk zijn werk goed gedaan, want we wisten dat de spits van Austerlitz voorgaande wedstrijden een paar keer gescoord had vanuit vrije trappen. De muur werd goed neergezet de bal belandde derhalve ruim naast het doel van SVF. Nog één keer moest Marcel handelend optreden, maar na een 5-tal minuten blessuretijd was het Ron Geurts die voor laatste keer zijn fluitsignaal liet horen. Een prima overwinning van onze mannen, na een uitstekende teamprestatie. Zo hoort SVF te spelen en zo kunnen we daar inmiddels al weer 7 wedstrijden ongeslagen van genieten. Maar ook respect voor Austerlitz, want ten eerste was het een zeer sportieve strijd en ten tweede hebben ze het ons zeker niet makkelijk gemaakt. Wel verdiend wat mij betreft, bleven de drie punten in Cothen. Conclusie: wanneer we op deze manier wedstrijden blijven spelen, dan krijgen al onze tegenstanders het moeilijk.

Het interview deden we met Nando Koedam. Ook Nando legt al wekenlang goeie partijen op de mat, vandaag op het middenveld in plaats van centraal achterin. Maar eigenlijk waren er gewoon geen zwakke schakels deze zaterdag. MOTM werd Bart van Dijk, die niet alleen fraai scoorde maar ook maar bleef sleuren en de bal voorin probeerde te houden. Prima wedstrijd en verdiend de “WAS BY DUURSTEDE BON” mee naar huis voor Bart. Ook diverse supporters van onze tegenstander van vandaag bleven in de kantine en zo werd het erg gezellig na een prima wedstrijd.

Opstelling SVF: Marcel Laros, Marcel Odijk, Jesse Bongers, Melvin Bril, Bas Terlouw, Nando Koedam, Gijs van Woudenberg, Roy van de Bildt, Bart van Dijk, Vince van Ee en Rik van der Mispel. Wissels: Gijs de With, Tigo Witkamp, Edwin van Rooijen, Mick van de Bildt en Najib El Makrini. Pupil van de week: Milan van Hofwegen.

Foto’s van Wim Terwint staan in een fotoalbum.