SVF – Candia ’66, Met strijdlust en goed plan, punt tegen koploper

18 Oct 2021 | SVF 1

Eén van de mooie dingen van voetbal is het feit dat je niet altijd de beste ploeg hoeft te zijn om toch resultaat te boeken. En ook het elftal met de beste spelers wint zeker niet standaard de wedstrijd. Dat liet S.V.F. zien tegen de koploper van de vierde klasse I : Candia ’66, vanuit Rhenen. Deze club had dus nog geen verliespunt in de competitie en had zelfs 1e klasser FC Breukelen uitgeschakeld in het bekertoernooi. In een interview van afgelopen donderdag met aanvoerder Sander Mocking werd al een beetje duidelijk; dat S.V.F. zich toch zeker niet kansloos achtte en dat werd na 97 minuten voetbal dan ook werkelijkheid.

We gaan naar de wedstrijd: Pupil van de week was in ieder geval een jeugdspeler met een zeer bekende S.V.F. achternaam, in de persoon van Siem van Dam. En zoals het een goeie van Dam betaamt, liet Siem de keeper van Candia kansloos bij zijn voetballende actie……..

Vervolgens floot scheidsrechter Torres Mendoza uit Hilversum voor de aftrap van uiteindelijk een vermakelijk en spannend duel. Het eerste kansje (sommigen noemen dat een mogelijkheid) was voor de gasten, echter de bal ging ruim voorlangs. Ook S.V.F. kreeg een mogelijkheid middels Kees van Dam (de neef van Siem!) echter de bal ging naast. In de 5e minuut kwam een door Candia afgeslagen aanval terecht bij Sander Mocking. En wat menigeen al langer roept de laatste tijd, deed Sander deze keer. Oftewel: gewoon een keer op doel schieten vanuit de tweede lijn. Via de binnenkant van de paal werd Mike van Dijk (de doelman van Candia) volledig verrast en kwam S.V.F. op voorsprong. Even was Candia van slag, maar al snel (in de 9e minuut) werd dit recht gezet door de centrale verdediger van onze gasten van vandaag. Uit een voorzet kon de mee naar voren gekomen en niet goed verdedigde Nick van Ojen raak koppen, zonder dat Marcel daar ook maar iets aan kon doen. Stand 1-1 na 9 minuten, hoe zou dit verder gaan lopen was de vraag. S.V.F. bleef goed mee voetballen en bij een aanval met Kees aan de zijkant richting het doel van Candia, wist Timon de Geus niets anders te doen dan met een forse overtreding deze aanval een halt toe te brengen. Gele kaart voor de nummer 11 van Candia, maar in het voetbal noemt men dat dan een professionele overtreding, om zogenaamd “het gevaar er uit te halen”. Oftewel: S.V.F. schoot hier verder niets mee op. Verdedigend had S.V.F. het moeilijk met de snelle Raymon van Noort. Die nummer 9 was met regelmaat betrokken bij de aanvallen van onze tegenstander, maar toch ontstond er dan uiteindelijk maar weinig gevaar voor het doel, mede door vaak uitstekend optreden van met name ons centrale duo: Gijs de With en Nando Koedam. En ook keeper Marcel Laros was vandaag in goede doen. In de 22e minuut een probleempje voor S.V.F. Sinds lange tijd kon Wahib El Makrini weer starten in de basis en we kennen Wahib als een prima aanspeelpunt in de voorhoede. Wahib kan een bal bij zich houden, waardoor anderen tijd krijgen om bij te sluiten. Zeker tegen een sterke tegenstander als Candia kan dat handig zijn. Helaas moest Wahib geblesseerd het veld verlaten met waarschijnlijk een hamstring blessure. Rik van der Mispel komt in het veld voor Wahib en dat zal aan het einde van de wedstrijd tot resultaat leiden, maar dat komt later aan de orde.

Een goed schot van Candia wordt in de 25e minuut door Marcel tot corner verwerkt. Er volgt nu een sterke periode van onze gasten met een gevaarlijke kopbal van weer Nick van Ojen, die zich met regelmaat voorin laat zien. Marcel red weer ten koste van een corner. Echter ook S.V.F. blijft voetballen, maar dan vaker met een lange bal richting de snelle spitsen. Uit één van deze aanvallen komt Candia goed weg, want uit een rommelige situatie voor hun doel had het ook zo maar 2-1 kunnen zijn. Er volgt een enigszins bijzondere beslissing van dhr. Torres Mendoza. Waar iedereen er van overtuigd was dat S.V.F. een vrije bal verdiende, besloot de scheids dat dit juist andersom moest zijn. Een opmerking hierover van aanvoerder Sander Mocking, werd “beloond” met een gele kaart.

Kees van Dam bleef heel veel energie stoppen in de wedstrijd en de achterhoede van Candia had daar best moeite mee. Weer een overtreding op Kees leverde een vrije bal op, waar door S.V.F. niet goed mee omgesprongen werd. Meer overleg en goed communiceren is hierbij het devies, want nu werd de bal zo in de voeten geschoven van de rechtsback van Candia, Rens Toonen. De tegenaanval leverde meteen gevaar op, hoewel we dat eigenlijk zelf veroorzaakten. Een foute terugspeelbal van Rigino werd door Gijs de With ter nauwer nood onschadelijk gemaakt. Voor de rust nog een gevaarlijke actie van weer Raymon van Noort, maar uiteindelijk door buitenspel afgefloten. Dit brengt me meteen even naar de beide assistenten van vandaag: wat is het een verademing wanneer assistenten het goed doen. Chapeau voor deze mannen, waarbij we straks nog wel even terugkomen op het vlagsignaal van de grens van Candia in de laatste minuten van de wedstrijd.

De rust werd bereikt met een gelijke stand en dat gaf eigenlijk best hoop voor S.V.F. richting de tweede helft. Die begon trouwens met een schot op doel van Candia wat ruim over ging, maar vervolgens een 100 % kans voor Rik!! Alleen voor Mike van Dijk schiet Rik echter met zijn ”goeie been” de bal langs de verkeerde kant van de paal. Dit had de 2-1 kunnen, of eigenlijk moeten zijn. Candia heeft individueel de betere voetballers en zij zijn steeds meer op de helft van S.V.F. te vinden, echter echt gevaarlijk worden de gasten eigenlijk niet. S.V.F. “staat goed” zeggen we dan en eerlijk is eerlijk: dat is ook zo. Met veel gezonde strijd en goeie afspraken welke meegegeven zijn door trainer coach Joost Kooijman, wordt het de koploper gewoon erg moeilijk gemaakt. Met deze inzet zal niet één ploeg hier makkelijk de punten op kunnen halen is mijn mening. Na 15 minuten in de tweede helft komt Mick vd Bildt voor Kees van Dam. En logische wissel, want Kees heeft enorm veel gelopen in deze wedstrijd en heeft het de verdedigers van Candia behoorlijk lastig gemaakt. Ook Mick toont vaak heel veel inzet en daar hebben tegenstanders veelal moeite mee. Echter Candia heeft goeie spelers hadden we al opgemerkt, zeker de nummers 10, 11 en 14 laten telkens zien goed te kunnen voetballen. Uit een aanval komt de bal voor de voeten van aanvoerder Daan Achterberg en hij zet met een schuiver in de hoek de gasten dan toch op voorsprong. Nu wordt het lastig is wel de algemene indruk. Op achterstand komen tegen een goeie tegenstander lijkt een moeilijke zaak om nog recht te trekken en bij sommige supporters begint de mening op te komen dat op deze manier met 2-1 verliezen van de koploper, geeneens zo slecht is…

Daar denkt S.V.F. 1 anders over! Freek Scherpenzeel komt voor Vince van Ee en Jesse Bongers komt voor Najib El Makrini. Toch even een pluim voor Vince, die met zijn 17 jaar zeker in de eerste helft een prima wedstrijd speelde. Ga er maar staan tegen de koploper… En  dat Vince in de tweede helft een klein beetje wegzakte is uiteraard volledig te begrijpen. Mooi debuut Vince! En ook Najib kan terugzien op best een goeie prestatie.

Terug naar de wedstrijd. Met de stand 1-2 kun je alleen maar je best blijven doen en hopen op een bevliegen van iemand. Dat werd moeilijk, zeker omdat Candia vast van plan was om te gaan scoren en zo de wedstrijd in het slot wilde gooien. Fysiek deden zij er een stapje bovenop en om daar weerstand aan te bieden trachtte Rigino dat te doen met een overtreding, welke terecht geel opleverde. S.V.F. bleef knokken voor de gelijkmaker en ook Candia moest soms fors “in de remmen”. Een vervelende overtreding van de nummer 18 (Dylan van Eldik) kostte ook hem geel. Overigens speelden beide teams met veel inzet en waren er overtredingen van beide teams, echt over de rand ging het gelukkig nooit. Wat dat betreft waren deze ploegen aan elkaar gewaagd! In de 44e minuut mocht S.V.F. nog een corner nemen. De bal werd afgeslagen, maar werd vervolgens weer in de 16 meter gebracht. Er volgende een scrimmage waarbij Freek Scherpenzeel neergesabeld werd. Strafschop dus in de laatste minuut. Het vlagsignaal van de assistent van Candia zouden we nog even op terug komen hadden we beloofd. Ik mocht me bevinden bijna op één lijn met de assistent en bij de diepe bal stond inderdaad wel een SVF’er buitenspel, echter de scheids had toch echt goed gezien dat de bal bij Freek terecht kwam, die niet offside stond. De assistent accepteerde vrij snel en op correcte wijze dit besluit, hoewel dit uiteraard zuur was voor het team van Candia. En laten we maar eerlijk zijn: in deze situatie zou ik ook de vlag omhoog gedaan hebben… Er was verder niks mis met deze assistent.

En zo werd deze buitenspel situatie dus (volgens mij terecht) genegeerd door dhr. Torres Mendoza en zo kon Rik vd Mispel aan gaan leggen voor de penalty. Onberispelijk schoot Rik deze binnen en trok derhalve de stand naar 2-2. De ontlading was groot en de gelijkmaker werd vanzelfsprekend met veel blijheid gevierd.

Er volgden nog 7 á 8 angstige bijgetrokken minuten, maar S.V.F. trok een verdiend punt over de streep. Een verdiend punt, omdat er vandaag een enorme werklust en een prima strijdplan werd getoond. En de assistent van Candia was wel zo eerlijk om te zeggen: “we waren voetballend dan wel beter, maar we hebben eigenlijk geen kans gehad”. En als we de wedstrijd nog eens terugkijken, dan klopt dat ook wel.

Kortom: Veel strijd, spannende pot voetbal, Candia goeie ploeg, scheidsrechter soms een klein beetje warrig maar dan zeker naar beide kanten, goeie assistenten en uiteindelijk een goeie uitslag na een prima prestatie van ons eerste team.

Man of the Match: Gijs de With!

Foto’s van Wim Terwint staan in een album.