Scorend vermogen repeterend probleem bij SVF tegen ‘t Gooi

22 May 2023 | SVF 1

De thuiswedstrijd tegen ’t Gooi werd een wedstrijd waarbij we ons na afloop afvroegen: hoe is dit nou in vredesnaam mogelijk? Uit bij onze gasten van deze dag hadden we met 4-2 “op ons broek gekregen” terwijl dat daar destijds óók helemaal niet nodig was. Er ontspon zich in Cothen éénzelfde soort wedstrijd: veel lange ballen en veel gemiste kansen vooral van SVF zijde. Daarbij een (zeer) matig optreden van de scheidsrechter, we kunnen daar niet omheen. Goed is nou eenmaal goed en zeer matig is dan ook gewoon zeer matig. De vraag komt dan naar voren of de scheids invloed heeft gehad op de eindstand en dan kunnen we twee kanten op. Mijn mening is dat dit wel degelijk het geval is, maar iedereen mag daar anders over denken, lees het verslag maar.

’t Gooi treed aan met een aantal grote kerels. Tenminste: wanneer we dat vergelijken met alle spelers van SVF welke vandaag aan de aftrap staan. We zullen dus vooral uit moeten kijken met hoge en lange ballen. De eerste kans is er na 2 minuten al voor ’t Gooi, met een doelpoging die naast gaat. Maar dan laat SVF zich ook niet onbetuigd met een grote kans voor Freek Scherpenzeel, welke via de keeper ter nauwer nood tot corner verwerkt wordt. Na 9 minuten wordt een matige opbouw verstoord door ’t Gooi en de goed spelende nummer 11 weet de nummer 8 te bereiken die de 0-1 weet te noteren. Dan volgt er een periode waarin SVF “de baas” is op het veld, echter een bekend probleem treed weer op, namelijk scorend vermogen. Bart van Dijk kan net niet bij een voorzet van Vince van Ee, een goeie voorzet van Edwin van Rooijen bereikt Bart net weer niet, Mick vd Bildt produceert na een goeie actie een voorzet die ook niet afgerond kan worden en zo maken we het onszelf weer lekker moeilijk. De nummer 11 van ’t Gooi is een prima speler en Edwin heeft het lastig met deze veel “truckende” tegenstander. Handig aan de bal is deze persoon en ook weet hij soms zijn kompanen wél op de juiste manier te bereiken. Met af en toe stevig (maar wel fair) voetbal probeert SVF deze nummer 11 af te stoppen. Dat vindt de beste man kennelijk niet zo leuk en in minuut 35 trapt hij Vince van Ee van achter (raak) na. Nou kun je natuurlijk weer allerlei “verzachtende omstandigheden” aanvoeren en achteraf termen als “in de geest van de wedstrijd fluiten”, maar volgens mij is en blijft “natrappen raak van achter” gewoon de rode kaart. Overigens precies hetzelfde als voor Gijs de With, die in de 71e minuut ook een speler van ’t Gooi onreglementair neerhaalt. Ook eigenlijk rood voor Gijs derhalve, althans volgens de regels. De scheidsrechter marchandeert door beide spelers alleen met geel te bestraffen. Maar feit is; dat SVF eigenlijk 38 minuten met een man meer op het veld had moeten staan… En dan komt toch echt weer de vraag naar voren of een scheids van invloed is geweest op de wedstrijd??

De nummer 11 van ’t Gooi neemt op sportieve wijze wraak, want alweer weet SVF geen raad met zijn acties en weer levert de prima spelende linkerspits een goeie voorzet af, welke fraai wordt ingeschoten door weer de nummer 8. Echt een bijzonder fraaie goal! SVF blijft echter de beste kansen creëren, middels Rigino Odijk, Freek Scherpenzeel en ook een paar schotjes….. van afstand. Net wanneer we allemaal denken dat we met 0-2 de rust ingaan, scoort Mick met een prima actie, gevolgd door wél een echt venijnig schoot voor de 1-2. En dat geeft de burger dan toch weer een beetje moed.

De tweede helft wordt een beetje irritanter met zaken als: tijd rekken, blessures en vervelend doen bij vrije trappen. Balletje wegtrappen, voor de bal gaan staan en vooral ook verbaal reageren richting de scheidsrechter. Iets meer vervelend doen door spelers van ’t Gooi, maar ook SVF spelers laten zich soms niet onbetuigd. Niet nodig beste mensen en het maakt het een scheids ook wel lastig. Wat mij een beetje opvalt is dat de scheidsrechtelijke beslissingen meestal niet in het voordeel zijn van SVF, maar ik besef dat ik wel een beetje groen/wit gekleurd ben. Het grote punt is gewoon dat de leidsman niet optreed en te vaak “de boel de boel laat”. Ga gewoon kaarten geven is menig advies, dan houden al die vervelende trekjes wel op. En wanneer dat niet gebeurt; dan maak je het jezelf gewoon lastig. Het betaalde voetbal is daar ook een goed voorbeeld van.

SVF blijft doorgaan met waar we al een poosje mee bezig zijn, namelijk kansen missen. Vince, Mick, Freek (kopbal) weer Mick (schot over) en nog een keer Mick krijgen kansen zonder af te ronden. En toch komen we op 2-2 door een doelpunt van weer Mick in de 69e minuut, nu op aangeven van Freek. En natuurlijk kan niemand zeggen dat dit onverdiend zou zijn en zelfs denken we nu dat snel de 3-2 zal gaan verschijnen. Een goeie steekbal zorgt ervoor dat dat Gijs van Woudenberg alleen op de keeper af kan gaan, weliswaar met een aan zijn shirt hangende verdediger. Door deze overtreding stuit Gijs op de keeper en laat scheidsrechter van Laar gewoon door gaan. “ik liep te ver weg om het goed te kunnen beoordelen” verteld de beste man na de wedstrijd, “want door de vele lange ballen moest ik veel heen en weer……”. Tsja…

Direct hierna, in de 71 minuut volgt de forse overtreding van Gijs de Wit. En eerlijk is eerlijk: dit had ook rood kunnen en misschien wel moeten zijn. Maar ja…., wanneer je dat bij raak natrappen niet doet, dan maak je het jezelf moeilijk bij deze overtreding. Ook een situatie waarbij duidelijk iemand aan zijn hoofd geblesseerd is wordt niet gezien en dus het spel wordt niet stil gelegd. En beste meneer de scheidsrechter begrijp me goed: ik blijf respect hebben en houden voor al onze scheidsrechters en dus zeker ook voor u. Van harte welkom dus de volgende keer weer in Cothen! Maar wanneer het gewoon niet goed is, dan zult u soms kritiek moeten accepteren. Was u dan van invloed op de uitslag? Tsja…, aan de ene kant wel, aan de andere kant niet… maar het is toch eigenlijk niet goed genoeg wanneer we ons dat af moeten en kunnen vragen?

Er volgen nog wat mogelijkheden voor beide teams, maar vooral SVF is gevaarlijker met weer mogelijkheden voor Rik, Mick en ook een schot(je) van Nando Koedam. Alles zonder resultaat en dan gaat uiteraard de voetbalwet weer gelden: een uitval van ’t Gooi wordt na eerst goed ingrijpen van Marcel Laros, alsnog omgezet in de 2-3. De laatste minuten blijft SVF volharden in het mogelijkheden en kansen creëren, maar niet scoren. Rik, Gijs v W, Najib en ook een vrije bal van Vince van Ee missen allemaal doel. Als laatste krijgt Freek nog 1x een kansje, maar niet de eerste keer dit seizoen doen we onszelf heel veel te kort. Echt jammer omdat we graag een aantal mensen vanuit de staf welke gaan stoppen, een overwinning gegund hadden. Trainer Joost Kooijman stopt, teamleider Robert Otten stopt en ook onze verzorger Daan ten Heuvel gaat ons verlaten. Allemaal nu alvast veel succes en plezier bij jullie volgende acties. Dan graag komende zaterdag wel een klinkende overwinning a.u.b.

Kortom: De wil is er wel degelijk, scoren doen we gewoon te weinig, scheidsrechter matig, maar vooral ook zelf veel te matig, middenveld en opbouw ver onder ons kunnen, MOTM deze keer trainer Joost Kooijman, aan het einde van de competitie sta je op de plek waar je hoort te staan, VIOD de terechte kampioen en dus van harte proficiat, komende zaterdag laatste wedstrijd uit bij OSO.

Foto’s van Wim Terwint staan in een album.