Schalkwijk – SVF: Eén helft voetbal

23 Apr 2023 | SVF 1

22 april is, of eigenlijk was, voor SVF een belangrijke dag. Nemen we de punten mee terug vanuit Schalkwijk, of staan we met lege handen. Dat laatste was helaas de uitkomst.

De thuiswedstrijd SVF – Schalkwijk werd destijds met beter weer gespeeld en de punten gingen mee terug naar Schalkwijk. SVF was van plan ditzelfde te gaan doen bij de wedstrijd Schalkwijk-SVF, maar het liep anders. De zaterdag veranderde van zonnig in een zwaarbewolkte middag met veel regen. SVF ging met de intentie om er wat van te gaan maken, ook omdat in de voorgaande weken is gebleken dat SVF op goede dagen bovenin kan meedraaien en sterkere ploegen de baas kan blijven. Het was duidelijk; tegen Schalkwijk moest gewonnen worden om nog een rol van betekenis te blijven spelen in de top van de competitie. Trainer Joost heeft dit duidelijk als boodschap meegegeven aan de groep en heeft in de tactische aanpak gewezen op dat ene doel: winnen! Scheidsrechter de heer Faron, zeer klein van stuk, is laat op het sportcomplex, waardoor de aanvang van de wedstrijd om 14:38 plaatsvindt. De scheidsrechter leidde de wedstrijd op zich prima, zoals gebruikelijk waren ook aan zijn zijde enkele beslissingen die leiden tot vraagtekens. Maar goed, dat geldt gemiddeld genomen voor iedereen die op het veld staat…. Overigens weer complimenten voor de assistent scheidsrechters de heren Van Schaik (SVF) en Uijttewaal (Schalkwijk), die het spel en de scheidsrechter begeleiden zoals het hoort; zonder poespas. Overigens voelt de derby als een sold-out match, omdat de hoofdtribune ‘afgeladen’ vol zit. Ondanks dus het slechte weer zijn er wel weer de nodige toeschouwers uit Schalkwijk en Cothen op de wedstrijd afgekomen. In de bestuurskamer is het vandaag ook opvallend druk, maar bovenal omgeven met sportieve gezelligheid en vele verhalen.

Het hoofdveld ligt er redelijk goed bij. Lekker nat gras waarop de bal flink door kan schieten en een moeilijkheidsfactor geeft voor de verdedigers én keepers. Het doelgebied is wel al wat slechter door de regen die in korte tijd uit de lucht is komen vallen. Beide teams zijn gewend om op het gras te spelen, dus dat mag het verschil niet maken. Wat wel verschil maakt is hoe de teams aanvangen met de wedstrijd. Schalkwijk geeft aan dat er door SVF gewerkt moet gaan worden om de punten mee te nemen. Het begin is voor Schalkwijk. In de 4e minuut een verovering van de bal op het middelveld door te weinig druk door SVF, het wegsturen van de linksbuiten die een strakke voorzet geeft, waarna de spits van Schalkwijk de bal voor het intikken heeft 1-0. Dat is waar trainer Joost zo op heeft gehamerd; scherp aan de wedstrijd beginnen! Maar SVF laat het helaas toch weer gebeuren. Overigens is deze aanval van Schalkwijk reeds exemplarisch voor hun spelwijze. Snel omschakelen en de tegenstander verrassen met 3 snelle spitsen. Een mooi wapen waar SVF ook te snel mee te maken krijgt en mee op de vingers wordt getikt.

SVF schakelt wel door gelukkig. Het team gaat echter te snel in de modus van ‘werken’ in plaats van voetballen. Dat is jammer, want de laatste weken heeft SVF laten zien dat het team kan voetballen en op basis hiervan de tegenstander de baas kan zijn. Het werken leidt wel tot kansen en overwicht door SVF. In de 14e minuut doet Nando wat ook uitgebreid is voorbesproken; schieten van afstand. Het lage schot van Nando schiet flink door en de bal beland op de binnenzijde van de linkerpaal, waarna de bal voor de goal en achter de keeper langs uit de doelmond verdwijnt. Het gemikte schot had beter verdiend. SVF blijft zoeken naar het gewenste spel, overwicht door goed voetbal, maar Schalkwijk zit overal tussen. In de 24e minuut een voorzet van Rik vanuit een gegeven vrije trap. De bal wordt half weggewerkt door de keeper waardoor Melvin Bril de bal voor het intikken heeft 1-1. Op dat moment een terechte gelijkmaker. SVF gaat en wil doorzetten, maar het is niet overtuigend genoeg. Schalkwijk zet er werklust tegenover, met snelle uitbraken proberen ze SVF te overrompelen, hun verdediging ‘staat’. In deze tweede fase van de eerste helft gaat het verdedigend beter bij SVF, maar vooral in het middenveld wordt de slag te vaak verloren, waardoor ook de aanvallers onvoldoende worden bereikt. Het spel wordt bepaald door de verdedigers en aanvallers, de middenvelders zijn –met name bij SVF- onvoldoende bij het spel betrokken. In de 38e minuut een nagenoeg identieke situatie die leidt tot de 2-1. Onvoldoende druk vanuit SVF geeft Schalkwijk de gelegenheid om via een counter de linksbuiten weg te sturen. Deze snijdt vanaf de linkerzijde langs de verdediging en schiet de bal vanaf de 16 met een matig schot in de lage linkerhoek van het goal 2-1. Een ‘flauwe’ goal, maar telt dus wel. 2 minuten hierna wordt de wedstrijd beslist door Schalkwijk. De bal wordt door Marcel Laros door het midden ingespeeld, de bal herovert door Schalkwijk die hun spits vrij voor de keeper zet. Marcel keert de bal onvoldoende, waarna deze doorschiet in de goal 1-3. Dat is nou precies het issue van de eerste helft; Schalkwijk is effectiever en gelukkiger. Alhoewel hun wilskracht ook niet onbenoemd mag blijven. SVF pakt de draad nog op aan het einde van de eerste helft. De zoveelste corner leidt nog tot een kans voor Bart van Dijk, maar de bal gaat net over. Je voelt aan je water dat dit niet goed gaat komen…….eerst maar een bakkie thee dan.

Trainer Joost is in de rust duidelijk. Zo gaan we niet winnen. Er wordt meer inzet verwacht in de tweede helft, duels moeten worden gewonnen. Zonder dat in de rust wissels plaatsvinden beginnen we aan de tweede episode. Het is inmiddels droog geworden, maar het veld sompig en zwaar. In de 47e minuut wordt een hard schot van Bart van Dijk door de keeper gered, het zal één van de laatste wapenfeiten blijken te zijn. SVF loopt achter de feiten aan, waarbij moet worden gemeld dat alle tweede ballen, kaatsers en afwijkende ballen in de voeten van de blauwen belanden, daar kan je in de regel ook moedeloos van worden soms. En wellicht duidt dit de inhoud en uitkomst van de 2e helft; werken zonder beloning. SVF probeert, Schalkwijk pareert. Er wordt door SVF geen oplossing gevonden om de ban te breken. Ook de wissels Mick van de Bildt, Edwin van Rooijen, Gijs de With en Freek Scherpenzeel kunnen geen verandering brengen in het spel en de patstelling. Wel wordt er nog een gele kaart uitgedeeld aan Gijs de With, die een doorbraak van Schalkwijk weet te voorkomen door een speler subtiel af te stoppen. In de 88e minuut komt SVF nog goed weg, nadat een kopbal van Schalkwijk op de lat beland. Het zal het laatste opvallende moment van de wedstrijd zijn. De 2e helft had net zo goed niet gespeeld hoeven te worden. En SVF is weer een lesje rijker.

Aanstaande zaterdag 29 april speelt SVF om 13:30 uur thuis tegen SVMM uit Maarn. Ja u leest het goed, een uurtje eerder dan gebruikelijk. Wederom een belangrijke wedstrijd richting het einde van de competitie én de nog niet verkeken kansen voor winst van de 3e periode. We beginnen volgende week weer op 0-0 en gelijke kans op de winst. Dus komt allen!

Foto’s van Wim Terwint staan in een album.