S.V.F. – Schalkwijk 0-3, SVF weer met lege handen…

28 Nov 2022 | SVF 1

Als een wedstrijd begint heb je nog niets. Na afloop van de wedstrijd tegen Schalkwijk heeft SVF wel iets verdiend, maar wederom niets gewonnen. Althans, geen punten dan. Waarom lukt het niet om onszelf te belonen? Een goede eerste helft kan niet worden doorgezet naar een tweede. De schoen was gezet, maar het cadeautje bleef uit…..

Schalkwijk is de laatste weken bezig met een opmars in de stand van de competitie. Openheid is er in de voorafgaande gesprekken tussen SVF’ers en Schalkwijkers in de bestuurskamer. Hoe de mensen in Schalkwijk in de volksmond worden genoemd laat ik aan Kees over…. Maar feit is wel dat de Schalkwijkers met vertrouwen naar Cothen zijn gekomen. Niet zo gek gelet op hun recente goede uitslagenreeks in de 5e klasse, een competitie waar we voorzichtig kunnen concluderen dat verenigingen (teams) van elkaar kunnen winnen…..maar evenzo verliezen. Voor vandaag geldt dan ook voor beide teams; winst en meedoen bij de eerste plaatsen in de ranking of een steek laten vallen.

Aan SVF is met name ook in deze wedstrijd de taak om te werken aan het vertrouwen en de punten in Cothen te houden. De wedstrijd begint op De Kamp om 14:30 uur, SVF heeft de zon in de rug. In aanloop naar de donkere dag rond Kerst staat het zonnetje reeds laag. Dat zou ook een voordeel kunnen zijn als men schoten op de keeper afvuurt en het zicht op de bal beperkter is. Het begin is duidelijk voor SVF. Rik speelt op linksbuiten en is beduidend sneller dan de back van Schalkwijk. Rik wordt in de 1e minuut aangespeeld door Bart, omspeelt behendig de back en komt tot een venijnig schot die helaas niet tussen de palen beland. Het eerste signaal dat SVF er zin in heeft. In de 7e minuut een overtreding op 20 meter van de goal. Vince is de aangewezen persoon om dit klusje te klaren. Alles doet hij perfect, de bal suist richting de kruising alleen weet de keeper van Schalkwijk de bal uit de goal te houden. Daarnaast heeft zijn pet ook geholpen om de zon uit zijn ogen te houden. De druk van SVF blijft hoog. Rik krijgt in de 8e minuut, na een goede voorbereidende actie door Edwin van Rooijen over de rechter flank, de bal aangespeeld en schiet de bal onvoldoende in waardoor de keeper een safe kan uitvoeren. Dit zijn toch wel serieuze kansen die er in moeten SVF!

SVF is in het eerste halfuur geduldig, creëert kansen en legt goede combinaties op de mat. Schalkwijk is zoekende en komt zelf totaal niet toe aan gedegen aanvallen, laat staan doelkansen. Een verdienstelijk SVF speelt dus zoals vooraf gewenst en afgesproken; zelf aan de bal en daar waar nodig zich aanpassen aan Schalkwijk. In de 29e minuut gebeurt er weer iets noemenswaardig, Najib wordt gevloerd in/rond het 16-meter gebied, maar de scheidsrechter vindt het onvoldoende om een de bal op de penaltystip te leggen.

Nou Kees, vooruit. Speciaal voor jou een klein boekje open over de scheidsrechter. De heer Laurent Sapin (klinkt Frans, dat was hij ook) uit IJsselstein floot redelijk tot goed. Was rustig en leidde het spel van dichtbij. Af en toe ietwat vreemde beslissingen in het voordeel van de tegenstander. Maar -negatieve- invloed op de wedstrijd hebben zijn beslissingen niet gehad. Zijn kaarten had hij ook niet voor niets meegenomen, daarover later meer. En voor deze week geldt wederom; de assistent scheidsrechters waren ook deze week weer van prima kwaliteit met dito beslissingen.

In de 40e minuut is er eigenlijk een eerste echt signaal van Schalkwijk. De verdediging van SVF geeft een voorbeeld hoe je niet moet uitverdedigen (lees: de bal missen), waardoor de spits van Schalkwijk alleen voor Marcel verschijnt, maar Marcel weet de inzet te keren. Het loopt met een sisser af. Op basis van een klein slotoffensief door SVF wordt een vrije trap verkregen aan de zijkant van het veld. Sander brengt de bal in het 16-metergebied, wordt weggekopt, opnieuw ingeschoten en beland via de kluts voor de voeten van Najib die een grote kans op de 1-0 heeft, helaas wordt zijn schot gekraakt en ternauwernood weggewerkt door Schalkwijk. Het is rust….

Conclusie van de eerste helft is dat SVF het goed voor elkaar heeft. Verdedigend staat het als een huis, het middenveld is voor SVF maar de aanval heeft zich niet beloond. Er waren kansen die er in moeten en een ruststand van 3-0 had niet misstaan…….helaas is het nog 0-0.

Na het bekertje thee gaat het ongewijzigde team van SVF het veld weer in. Op zoek naar de goal en het binnenhalen van de 3 punten. Maar zoals al vaker dit seizoen is de tegenstander ook aan de thee geweest en hebben hun knopen geteld. In de 49e minuut laat Schalkwijk zien met nieuw elan aan de 2e helft te beginnen. SVF lijkt nog niet wakker als een goed schot wordt gekeerd door Marcel, maar de afgeketste bal komt nog op het hoofd van de spits van Schalkwijk die op onverklaarbare wijze naast kopt. Een eerste waarschuwing. Het brengt wel reuring en ook SVF zet ook weer aan. Een hoekschop wordt weggewerkt door de verdediging van Schalkwijk, de aansluitende inzet (schotje) door Najib wordt simpel gekeerd door de keeper van Schalkwijk.

Sander wordt in verband met een knieblessure in de 53e minuut vervangen door Freek. Het is ook een fase waarin het middenveld van SVF uit balans raakt en er overwicht ontstaat voor Schalkwijk. Het zou kunnen voelen of dat SVF met 4 man voorop gaat spelen, maar dat is zeker niet het geval. De slag op het middenveld wordt langzaamaan verloren, waardoor er ook veel ruimte ontstaat voor Schalkwijk. Juist daar waar SVF in de eerste helft dit voordeel in handen had. In de 58e minuut moet Tim aan de noodhendel trekken om de linkerspits van Schalkwijk te stoppen. Een terechte gele kaart volgt op de charge van Tim. Ook een signaal dat het piept en kraakt. SVF heeft moeite om de snelle spitsen van Schalkwijk in toom te houden. In de 59e minuut gebeurt het dan toch. Een voorzet van rechts wordt bij de 2e paal ingekopt door de vrijstaande spits (nr. 11 Sam Diks) van Schalkwijk 0-1, een snelle en bewegelijke speler, die zich later nogmaals zou laten gelden. Door de goal is SVF van slag en wisselt Schalkwijk door met snelle aanvallers. Joost wisselt in de 69e minuut Tim voor Dennis. Een onrustige periode, zal blijken, breekt aan. Edwin heeft ook zijn gele kaart te pakken, na een tackle op de linksbuiten. In de 66e minuut wordt Marcel ook getrakteerd op een gele kaart, nadat hij ‘verbaal’ duidelijk wil maken aan de scheidsrechter dat een overtreding op Jesse een vrije trap had moeten zijn…..een dure gele kaart voor een harde maar faire overtreding.

Vanaf de 70e minuut gaat het vuur in SVF niet uit, maar de vermoeidheid speelt parten. Een goede aanval via Najib en Dennis biedt een grote kans, maar door het ontbreken van de ‘afmaker’ voor de goal gaat ook deze kans voorbij. In de 74e minuut volgen nog 2 wissels bij SVF, Bas vervangt Gijs de With en Marcel Odijk vervangt Edwin. Het geeft wat rumoer op het veld waardoor Schalkwijk kan profiteren. Een vrije bal wordt verkeerd uitverdedigd, overgenomen door Schalkwijk, waarna de spits zijn 2e aan kan tekenen 0-2. Een nieuwe domper en flinke tik voor SVF. Met de nieuwe wissels pakt SVF de handschoen weer op, maar het is vechten tegen de bierkaai. Kansen worden sporadisch gecreëerd, ondanks nieuwe inzet en energie. Schalkwijk speelt het simpelweg goed uit. In de 82e minuut tekent spits Sam Diks de 0-3 aan. Inderdaad, een volmaakte hattrick.

De wedstrijd loopt op het eind en de tank is leeg. Na 94 minuten fluit de scheidsrechter voor het einde van de -overigens vriendschappelijk verlopen- wedstrijd. In het wedstrijdinterview met Edwin van Rooijen wordt een korte nabeschouwing gedaan. Die is eensluidend in opinie over de wedstrijd; SVF een prima eerste helft, een mindere 2e helft, SVF vergeet zichzelf een mooi cadeau in de schoenen te doen.

Volgende week (3 december) een nieuwe maar lastige uitwedstrijd tegen SVMM, de winnaar van de eerste periode. Mogelijke op het moment dat het NL elftal aantreedt voor de kwartfinale op het WK. SVF moet het geloof in zichzelf houden en inzet en energie in de wedstrijden blijven leggen, we kunnen zien dat “het” er wel in zit!

Foto’s van Wim Terwint staan in een album.