S.V.F. doet zichzelf tekort bij V.O.P. Einduitslag 4-2

04 Dec 2023 | SVF 1

Zaterdag 2 december 2023 en weer mochten we naar een voor ons “splinternieuwe” club toe. VOP dus, welke verenigingspeelt op het “sportpark Olympus” in Amersfoort. De enige link welke ik heb met deze club, is dat ik weet dat oud Fijenoord speler Henk Wery daar ooit gevoetbald heeft. Verder moet uzelf maar eens de historie op de website van deze club gaan bekijken, leuk om te lezen waar VOP uiteindelijk uit ontstaan is.

Op een goed bespeelbare grasmat werd begonnen aan deze wedstrijd.  Vooraf was ons bekend geworden, dat VOP echt een hele goeie ploeg zou moeten hebben. Vorig jaar op miraculeuze wijze gedegradeerd, terwijl zij destijds met een schamele 6 punten meer zelfs voor promotie hadden kunnen spelen.  Tsja…., dat is nou meteen ook het leuke van voetbal: het kan vaak heel anders lopen dan gedacht. In veel teamsporten wint bijna altijd de beste ploeg, maar bij voetbal kan dat regelmatig anders zijn. Een prachtig gegeven: in het voetbal zijn er écht altijd kansen!!

En dat bleek vandaag dus ook, want wanneer je alleen maar naar de stand zou kijken, dan zou het weleens heel moeilijk kunnen worden voor onze mannen. Maar dat liep dus effies iets anders, want SVF legde een uitstekende pot voetbal op de mat en maakte het voor VOP erg lastig. SVF begon vol energie aan de wedstrijd en stoorde vroeg de opbouw van VOP.  Dit leverde al heel snel een vrije bal op, welke door Sander Mocking genomen werd. De keeper van VOP moest alles in het werk stellen om deze bal uit zijn doel te ranselen. Dit was echter uitstel van executie, want in de 8e minuut werd een prima aanval opgezet door SVF. Uiteindelijk wist Jesse de Kruijf met een perfecte voorzet Wahib el Makrini te bereiken en die schoot op uitstekende wijze de 0-1 binnen. En wie had daar nou op gerekend? Direct daarna weer een goeie aanval waarbij Wahib nét niet goed de bal onder controle kan krijgen, want was dit wel zo geweest dan had de 0-2 zeker een optie kunnen zijn. SVF is zo het eerste kwartier heer en meester en pas in de 15e minuut is er een “schamel schotje” van VOP.  Maar dan komt VOP toch de eerste schrik te boven en gaan zij veel beter voetballen. En zo laat deze ploeg zien dat het niet vreemd is dat zij bovenin de ranglijst bivakkeren. Met mooie voetballende acties weet VOP regelmatig onze verdedigers behoorlijke moeilijkheden te bezorgen. Marcel moet zeker drie keer handelend optreden en doet dat ook bekwaam, zoals hij dat ook vorige week al deed. Maar ook SVF laat zich van een prima kant zien en blijft gevaarlijk richting het VOP doel.  Gijs van Woudenberg kan op enig moment alleen op hun keeper af, maar wordt onreglementair neergelegd in de 16 meter. De scheidsrechter van de dag bleef de hele wedstrijd het spel op veel te grote afstand volgen en liet deze overtreding lopen, waar een penalty toch zijn beslissing had moeten zijn. Misschien niet leuk om te melden, maar de eerlijkheid gebied wel te zeggen dat deze beste leidsman toch een zeer matige vertoning liet zien vandaag. In de 40e minuut knalt Wahib nog maar eens een keer op hun doel en ook nu moet de keeper weer alles uit de kast halen om een grotere achterstand te voorkomen.  Al eerder vertelden we dat SVF echt een hele goeie wedstrijd speelde, met een verrassend goeie Jesse de Kruif en ook Gijs van Woudenberg liet zien hoe goed hij eigenlijk kan voetballen. Vandaag samen met (ook een goeie) Sander Mocking vanaf het middenveld, met ook Vince van Ee die een goeie wedstrijd speelde. Sowieso waren er vandaag geen SVFers die verzaakten. En toch ging nu ook de voetbalwet weer op: wanneer je zelf niet scoort dan is de kans groot dat jouw tegenstander dat doet. En dat gebeurde dan ook 3 minuten voor de rust. SVF wordt verrast door een prima aanval van VOP, waarbij de nummer 9 op fraaie wijze de 1-1 weet aan te tekenen. Gelijk dus en langs de lijn hopen we dat we met deze stand de rust in kunnen gaan. Totdat weer Gijs van Woudenberg de keeper onder druk weet te zetten en deze geen andere oplossing weet te verzinnen, dan om Gijs maar neer te leggen. Een niet slimme  actie van deze keeper, want hoewel Gijs aan de bal zou kunnen komen, zou het echt nog een hele toer geweest zijn om vanuit deze actie te kunnen scoren.  De scheids was er inmiddels ook wel van overtuigd dat hij in de 32e minuut al had moeten fluiten voor een penalty en zo lag hij de bal nu wél op de stip. Prima actie weer van Gijs en zo kon Sander aan gaan leggen voor de 1-2 en dat gebeurde dan ook. Een prima opsteker zo net voor de rust en met veel vertrouwen konden we dus de 2e helft in.

Dat VOP een goeie (voetballende) ploeg heeft, dat hadden we ná het eerste kwartier in de eerste helft al wel kunnen zien. Een nummer 6 die uitstekend speelde en vaak de ook prima spitsen, waaronder met name de nummer 9,  kon bedienen. En dan nog hun (kleine) nummer 10, zo’n ras-voetballer waarvan het gewoon een genot is om naar zijn voetballende acties te kijken. Binnen 8 minuten na de rust boog VOP de achterstand om in een voorsprong. De 2-2 werd te makkelijk weggegeven, want balverlies op het middenveld  leidde eerst de gelijkmaker in en de 3-2 kwam voort uit miscommunicatie tussen Marcel Laros en Nando Koedam, waardoor de bal via Nando in het eigen doel belandde. Maar nog steeds weet SVF heel goed mee te doen in deze wedstrijd en volgen er kansen. Gijs de With weet een schot af te vuren welke met heel veel arbeid tot corner verwerkt moet worden. En zo blijven twee goed voetballende ploegen gewoon allebei in de wedstrijd. Trainer Gerard Pouw voert zoals gewoonlijk rond de 60e minuut een aantal wissels door en ook de ingebrachte mannen doen gewoon mee om er alsnog punten uit te slepen. VOP is goed, maar SVF doet er maar weinig voor onder. In de 71e minuut volgt er weer een vlammend schot van Sander en in de laatste 10 minuten krijgt SVF minimaal drie! grote kansen om de stand weer gelijk te trekken. Helaas halen zowel Rik vd Mispel, Freek Scherpenzeel, Gijs de With en ook Gijs van Woudenberg de trekker niet over. De keeper van VOP en ook enkele verdedigers weten op onnavolgbare wijze een doelpunt te voorkomen. En we hadden het er al eerder over: wanneer jezelf niet scoort dan kan je dat soms duur komen te staan. En dat gebeurde ook: SVF dringt aan om de gelijkmaker te scoren, maar bij een uitval van VOP wordt door de verdediging van SVF de beste man neergelegd in de 16. Terechte penal, daar is geen misverstand over en 6 minuten voor tijd wordt het zo 4-2. En  dan is het verzet van SVF wel gebroken. Een prima wedstrijd hebben beide ploegen laten zien. VOP met echt hele goeie individuele voetballers en SVF met niet alleen veel inzet en wilskracht, maar vandaag zeker ook met goed voetbal. We mogen gerust spreken van een prima teamprestatie, waarbij met name Gijs van Woudenberg weer eens echt liet zien wat hij allemaal in zijn mars heeft. Maar ik wil zeker alle andere SVFers hier niet te kort doen, want het was gewoon een goeie pot voetbal wat we zagen.

Waarom verliezen we dan toch nog met 4-2 is dan de vraag?We hadden zeker recht op een punt is veler mening. Een penalty onthouden, met name het laatste kwartier van de wedstrijd hadden we minimaal 1 van de drie grote kansen moeten verzilveren, en we hadden natuurlijk zo’n goeie gespeelde wedstrijd met minimaal een punt moeten beëindigen. En de conclusie zal dan wellicht moeten zijn dat wij best veel scoren, maar dat we toch wel teveel goals tegen krijgen. Is dat een negatief verwijt? Nou…., zeker niet, want dit is nou eenmaal de manier waarop SVF wil voetballen. Lekker druk zetten op onze tegenstanders, waarbij er fouten gemaakt mogen worden. Nu is het uiteraard wel zaak om die fouten steeds meer te beperken, zodat we weer naar een positief doelsaldo kunnen werken. Misschien een mooie opdracht aanstaande zaterdag thuis tegen DVSA? Hoewel, dat ging vorig jaar toch niet helemaal goed……… Ook dat zijn de “mythes” in het voetbal: als je ergens te makkelijk overdenkt….., dan kon je weleens van een kouwe kermis thuis komen. En dat zou dan wel héééél erg zonde zijn met aanstaande zaterdag na de wedstrijd een ouderwets gezellig “fout kerstfeest”…… Kom maar kijken!!

Opstelling: Marcel Laros, Jesse Bongers, Nando Koedam, Gijs de With, Stijn Brandts, Sander Mocking, Jesse de Kruijf, Gijs van Woudenberg, Wahib el Makrini, Vince van Ee, Rik vd Mispel. Wissels: Tim van Galen, Edwin van Rooijen, Bram Verkuijl, Luuk Dotman (jeugdspeler) Freek Scherpenzeel en Duncan Vermeulen (jeugdspeler)