Preventie 87 met herhaling 20-10-2021

21 Oct 2021 | Laatste Nieuws

Algemeen Dagblad 20-10-2021. Ik lees een stukje over Jan Jaap Harts (74) die een tang gekocht heeft om daarna 4 keer per week een rondje te fietsen, waarbij hij vuilnis en andere troep wat mensen van zich af gooien, op probeert te ruimen. Bij thuiskomst noteert hij dan de “oogst” bestaande uit : gemiddeld 33 blikken en plastic flesjes, 8 mondkapjes, 2 gasflessen??? en drugs spullen en daarnaast nog veel niet getelde rotzooi…….

Jan Jaap zal ongetwijfeld een hele aardige en goeie vent zijn, maar ik twijfel aan zijn slimheid. Ik ben er namelijk van overtuigd dat zijn “werk” een averechts effect heeft.

Ook bij ons wordt ontzettend veel “zooi” in de bermen gedropt. Het is inderdaad onvoorstelbaar hoeveel er ligt. Allemaal rommel wat mensen gewoon maar “van zich af flikkeren”. (ik zeg het maar effe op z’n Waiks…..) En ik zal eerlijk zijn wanneer ik zeg dat het meeste van deze zooi door schoolgaande jeugd de bermen in gedropt wordt. Ik heb het zelfs regelmatig jeugd zien doen. Redbull en cola blikjes, chips zakjes, lege sigaret verpakkingen, enz. enz.  En wanneer je daar iets van zegt, dan kijken ze je aan of je soms niet goed bij je hoofd bent. Nou heeft sommige jeugd soms pech, want ik kén vaak deze jeugd. Oftewel: ik weet waar hij/zij woont en soms denk ik weleens: Ik ga ook die rommel opruimen. Maar dan rij ik wel door naar het huis waar die gozer (of meisje) woont en dan flikker ik al die rommel gewoon bij hen in de voortuin……… Eens effe kijken wat zijn/haar vader er dan van zegt……

Nou doe je dat natuurlijk niet, want dan gaan zaken escaleren. Maar wanneer ik er nog iets langer over nadenk: waaróm doen we dat eigenlijk niet??? Zou toch een mooie vorm van preventie zijn………

Afijn…..:

 

Zo af en toe neem ik een duikje in de historie. Onderstaand stukje schreef ik in 2004 en in 2012 heb ik dit stukje nóg een keer verspreid. Een duikje in de historie zouden méér mensen eens moeten doen. Zeker na alles wat er in 2012 in Almere (bij voetbalclub Buitenboys) is gebeurd, kan het handig zijn om je te bezinnen en eens na te denken over een aantal zaken. Jammer is; dat er vaak maar weinig verandert.

Ik denk dan ook weleens terug aan mijn tijd op (toen nog genoemd) de lagere school. Iedere !! middag gingen we voetballen in de speeltuin. Om 12.00 uur gauw naar huis, snel eten, de vaat doen en uiterlijk om één uur weer melden in de speeltuin om partijen te kiezen. Zónder scheidsrechter en zonder grensrechters. Rommel die we maakten ruimden we wel op, al was het alleen maar omdat je anders politie agent Overmars achter je aan kreeg.  

Het werkt dus wel…… preventie!!!!

 

In Maart 2004 schreef ik onderstaand stukje.  

 

Preventie.

 

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik wordt er zo langzamerhand een beetje onpasselijk van. Ik bedoel dus al die dagelijkse : criminaliteit, overvallen, fraudezaken, moorden, oorlogen en hetzes tussen diverse groeperingen op deze aardbol. Sla de krant maar open, hoor de nieuwsberichten maar aan, kijk naar het journaal en huiver en sidder met me mee rondom alle vervelende berichten die in je bolle hersens gepropt worden. Leuk nieuws is onderhand een sporadisch fenomeen. Ik vraag me echt steeds vaker af waar het heen moet met deze wereld. We zijn onderhand helemaal losgeslagen van de werkelijkheid. Het ergste is naar mijn mening: dat het me in veel gevallen al helemaal niks meer doet.

Als ze mekaar in het midden Oosten telkens weer bevechten en bemoorden, dan betrap ik me er op dat ik steeds vaker denk : zoek het daar onderhand allemaal maar eens effies lekker zelf uit en laat mij er maar buiten. En als een paar criminelen elkaar naar het leven staan, dan betrap ik me er op dat ik soms denk: “lekker opgeruimd, toch ??”

Wat me dan bij dit alles ook nog het meest opvalt:  is toch het feit dat “we“ op dit moment alleen nog maar aan het “branden blussen” zijn. Heel kort geformuleerd: we laten het allemaal maar gebeuren en als het gebeurd is gaan we pas maatregelen nemen, of sterker nog: doen we soms helemaal niks.

Ook onze zo “gewaardeerde” politici spelen deze rol. Heel vaak hoor ik in televisie-interviews zo’n  “gekozen” kamerzetel-bezitter met veel bravoure betogen van: “en daar zal ik dan nu wel eens eventjes een aantal vragen over gaan stellen in de kamer”.

Hu…..  Of dat ie dan wil zeggen dat het probleem dan wel eens even aandacht zal krijgen en opgelost zal gaan worden.

Bullshit !!! zeg ik u !! Gelul van de eerste orde !! Kwarts in de ruimte van hier tot ginder en nog verder !

Dergelijk gezwam wordt alleen maar gedaan om er als politicus, of als betreffende politieke partij béter van te worden. Ik heb nog maar heel erg weinig de indruk gehad, dat er werkelijk eens serieus problemen bij de kop gepakt worden.

Het blijft bijna altijd allemaal alleen maar bij brandjes blussen.

En laat ik dáár nou net redelijk wat van af weten.

 

Ik kan u vertellen: preventie is een toverwoord in verzekeringswereld en ik garandeer u: het werkt !! Als je niet wilt dat er brand ontstaat, dan moet je zorgen dat het risico zo beperkt mogelijk gemaakt wordt om iets te láten branden. Voorbeeld: Als ik een hooiberg heb met daarin een grote berg lekker droog en mals hooi of stro en ik zet daarin een brutaal manneke van een jaar of  8 a 9, en ik geef hem daarbij ook nog eens een paar liter benzine met een doos lucifers…..

Tsja, dan moet ik uiteraard niet gek opkijken als enige minuten later de betreffende hooiberg in mooie vlammetjes van de aardbol verdwijnt als sneeuw voor de zon.

 

Ja lekker fris hoor ik u denken…, da’s nogal logisch dat in zo’n geval de tent in de hens vliegt. Dat had je van tevoren kunnen weten natuurlijk.

En dat bedoel ik natuurlijk nou ook net, verdikkeme !!

Oké dan….. dan geef ik hier eens een ander voorbeeld:

Neem nou eens al die verkeersdrempels die we aan het maken zijn of inmiddels al gemaakt hebben. Ik denk dat er alleen in de gemeente Wijk bij Duurstede al zo’n 500 a 600 van die dingen (in allerlei vormen, maten en kunstzinnige uitingen) gemaakt zijn en het kunnen er nog wel veel meer zijn. Nou ben ik toevallig ook nog een beetje thuis in deze technieken en laten we nou maar eens aannemen dat één zo’n verkeersdrempel gemiddeld kost een eurootje of  pak ‘m beet 5.000,00.

Gelooft u mij, ik zit er niet veel onder en er zijn drempels die nog veel meer kosten ! Maar allez: dat is dus al ruim 2,5 miljoen euro en dan heb ik het nog niet over al dat oeverloze ambtelijk gezwets van uren, dagen en soms maanden, of en waarom die bepaalde drempel er nou zou moeten komen, of dan wel juist dus weer niet of zo.

Tel er maar gerust nog eens een miljoen euro bij. Dan is het natuurlijk zo dat auto’s, bussen, brandweerwagens, ziekenwagens en hoveniersbusjes met aanhanger daar ontzettend veel van te lijden hebben. Moet je voor de aardigheid eens een paar nieuwe schokbrekers onder je auto laten zetten. Kun je meteen effies bijkomen van de schok van wat die dingen kosten. Tel er maar weer gerust een miljoen euro bij. Dan zitten we onderhand al aan 4,5 a 5 miljoen. Heb ik het nog geeneens over : kapotte spoilers, verwrongen uitlaten en kromme velgen.  En ik zwijg helemaal nog maar over de langere aanrijdtijden van hulpdiensten.

Zomaar een voorbeeld dus van het feit dat we alleen nog maar bezig zijn met “brandjes blussen”, en niet met de feitelijke vraag van: “hoe komt het nou dat mensen zo hard door onze dorpen en steden heen rijden ?”.

 

Laat ik een ander voorbeeld noemen. Heel lang geleden, toen ik nog een jochie was van een jaar of tien, had ik eens een enorme ruzie met een broer. Ik weet niet meer precies waar het over ging, maar het was een fiks verschil van mening. Wij lieten dat destijds niet over onze kant gaan en waren niks te beroerd om dan elkaar eens een flink pak rammel te geven. En zo gebeurde het dat ik buiten op ons gazon in een sprint achter betreffende broer aanzat. Helaas was het ook toen al zo, dat ik enige topsnelheid te kort kwam op de eerste meters. Ik ben meer een diesel: langzaam op gang komen maar als ik eenmaal op snelheid lig……

Afin,  Ik poogde dat op te lossen middels een list als volgt:

Ik trok mijn klomp uit (wij droegen destijds allemaal wit geschuurde klompen onder blauwe overalls) en ik trachtte in een woede uitbarsting mijn broer met de klomp op zijn “knar” te geraken. Om één en ander nog wat sneller te laten verlopen dacht ik dat het slim zou zijn; om de klomp richting betreffende knar te gooien….. in plaats van mijn broer gewoon met de klomp op zijn knar te slaan. Zo gezegd zo gedaan en zo vloog de klomp richting de knar van mijn broer, welke zich bevond juist voor ons serre-raam van 2,2 bij 2,5 meter in het vierkant. Op zich nog niet zo erg, zij het dat mijn broer besloten had; om juist op het moment dat de klomp zijn knar had moeten raken een aantal stappen opzij te zetten, zodat de klomp zich in de ruit boorde en derhalve 5,5 m2 glas zich in luid gerinkel ontdeed van zijn sponningen.

 

Een heel ritueel volgde daarna. Ik zal niet alles verklappen, maar mijn ouders pakten dat als volgt aan: Beide !! kemphanen werden even bij de lurven en of bij de oren genomen, eerst eens even flink door elkaar gerammeld en werden daarna samen bij elkaar op de slaapkamer gedropt. Dit onder het heilige motto: Waar er twéé vechten hebben er twéé schuld ! We kregen de boodschap mee dat bij het minste of geringste geluid of gedonder de rapen gaar zouden zijn. We konden naar beneden komen als we het uitdrukkelijk weer hé-le-maal met elkaar ééns geworden zouden zijn…… en dan ook zeker geen enkel moment eerder !!

En reken maar dat mijn ouders (en zeker mijn vader) overredings-krachten bezat. Wat mijn vader in zijn kop had, dat had ie niet in zijn kont om het zo maar eens te zeggen. Hij was dan wel niet zo gauw kwaad, maar alstie kwaad was dan was Leiden in last. Als mijn vader écht kwaad was, ja dan moest je écht op gaan passen

Je zorgde zodoende wel dat de ruzie beslecht werd.

Terloops werd dan ook nog even onze spaarpot geofferd om (een deel van) de schade te kunnen vereffenen en dan zo heel langzamerhand kwamen we weer bij zinnen en werd dus over gegaan tot de orde van de dag.

En op deze wijze zorgden mijn ouders dus, dat je het niet in je hoofd haalde om dergelijke fratsen nog een keer te verzinnen. Een preventieve actie dus.

Nou had mijn vader dit natuurlijk ook wel anders op kunnen lossen, door bijvoorbeeld gelaagd glas in de serre te laten zetten, of alle klompen de deur uit te doen, maar ….……

Snapt u nou wat ik bedoel ?

 

Het gezin als de hoeksteen van de samenleving, daar pleit ik voor. Aandacht op de plek waar je er nog wat aan kunt doen. Zo vroeg mogelijk aanleren van normen en waarden en zorgen dat mensen zo vroeg mogelijk te weten komen wat goed is en wat slecht.

Niks meer gedoogcultuur, niks meer poldermodel en iedereen meepraten en meebeslissen over alles en nog wat.

Preventief werken, vaste keuzes maken  en een keer beslissingen nemen, steek dáár je geld in en je bent spekkoper. Met meer blauw op straat, betere sociale controle en vooral een goede opvoeding van onze kinderen, zouden we veel leed kunnen voorkomen.

Tsjemig, ik lijk wel een politicus…..

 

Stel je voor: in een vroeg stadium sámen op een slaapkamer en niet eerder naar beneden voordat  ze het samen eens zouden zijn. Dat had ooit veel problemen kunnen voorkomen, denk aan: 

Bush en Bin Laden, Hells-Angels en de fiscus, Arafat en Sharon, Cruyf en het Nederlands elftal, vaders en zonen.

 

En in de tegenwoordige tijd:

Noord Koreanen contra Zuid Koreanen,  Polen contra Europa,  (amateur)grensrechters contra spelers, Mensen die vóór corona vaccinatie zijn contra mensen die daar tegen zijn,

…..…..en ……..…

 

Wat zou de wereld er anders uitgezien hebben !

 

 

Zo heel langzamerhand gaan we weer richting de feestdagen. Sinterklaas, kerst, oud en nieuw….., geniet er van zou ik zeggen en hou de preventie in top!

 

Groetjes,

Kees

Fysiotherapie

advertisement

Word lid

Lid Worden bij SVF

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

WIL JIJ ONS HELPEN ? KLIK DAN HIERONDER

Vacatures bij SVF

Privacy policy

privacy-policy