Polariseren

06 Nov 2021 | Laatste Nieuws

Ik weet niet hoe het jouw vergaat, maar ik werd een beetje kotsmisselijk van al dat gezever over Corona en dat gezeik over de oplossingen die iedereen heeft. Vooral wordt ik beroerd van het  “iedereen de schuld geven behalve jezelf.” In de praatprogramma’s (en hoeveel hebben we er daar inmiddels wel niet van) komen dagelijks tientallen zichzelf hooglijk respecterende “prominenten” even vertellen hoe het allemaal verkeerd gaat en wiens schuld dat allemaal wel niet is. (Lees: Mark Rutte en Hugo de Jonge en in iets mindere mate jongens als Marc Bonte en Jaap van Dissel) Als ik het goed begrijp hebben die twee, samen met hun kompanen hoogstpersoonlijkhet Corona virus  opgehaald ergens in China en worden ze daarom met regelmaat bedreigd, zelfs zo af en toe met de dood. Nou schijnen die doodsbedreigingen dan wel weer allemaal achteraf mee te vallen, want die bedreigers krijgen (nadat ze opgepakt zijn) weer volop de kans om sorry te zeggen en dat ze het eigenlijk allemaal niet zo bedoeld haddenen zo…

Ik ben al gestopt om al dat gedoe nog aan te horen en te lezen. Ik ben er klaar mee en heb me uitdrukkelijk voorgenomen dit Corona gedoe niet meer te volgen en mijn eigen plan te trekken. Ook met uitdrukkelijk de intentie om respect te hebben voor iedereen en niet meer te “polariseren, mits… ?

Gelukkig daalde tijdens de zomer tot ongeveer 3 weken geleden het aantal besmettingen, waardoor het Corona verhaal allemaal weer wat “hebbelijker” werd voor bijna iedereen. Bijna zeg ik met nadruk, want er was uiteraard altijd wel weer een groepering die zich alsnog achtergesteld voelde en het er (heel soms terecht) niet mee eens was. Maar afijn: Gedurende de zomer mochten we dus weer een beetje los. Maar ook dát was weer niet goed volgens velen en zo ging het “polariseren” gewoon weer door. Zonder ook maar enig relativeringsvermogen gingen we de discussies aan en werden zaken op scherp gezet, waarbij alleen onze eigen mening de juiste was.

En als dan het virus zoals nu weer de kop op steekt en de maatregelen weer aangescherpt moeten worden, dan is weer het hele (media)land in rep en roer. Dan krijgen we voor de zoveelste keer allerlei verwijten en verwensingen (let maar op: de doodsbedreigingen zitten er ook al weer aan te komen) naar politici én OMT leden én virologen, omdat we het zelf natuurlijk allemaal veel beter weten. En zet de TV en de radio maar aan, dan zul je zien en horen dat er nog maar weinig zenders zijn die het niet over “polariseren” hebben. Want dat zal trouwens wel het woord van het jaar worden, dat kan al niet meer anders: “polariseren”. Als je in discussies het woord “polariseren” noemt, dan doe je pas écht mee. Sterker nog: wanneer je het woord niet noemt dan wordt je zo langzamerhand als een imbeciel behandeld. Het woord “polariseren” hoort bij Corona, gelijk als “kalf bij koe” hoorten “zeespiegel bij klimaat,” dat heb ik wel geleerd tijdens deze pandemie.

En dan natuurlijk de haat en nijd tussen de gevaccineerden en de niet gevaccineerden onderling. Kijk op de (a)sociale media hoe de strijd ontbrand is wat dit punt betreft en soms toch wel hele nare vormen aan neemt. Ook hier “polariseren” we oneindig en wensen we elkaar de meest verschrikkelijke dingen.

Ik vraag me inmiddels echt af wáár de menselijke maat is gebleven? Wáár is de bereidheid om samen dit probleem bij de kop te pakken. Wáár is er nog begrip om elkaars standpunten en besluiten te respecteren? Wáár is het vermogen naar elkaar toe gebleven, om op een normale manier de discussie aan te gaan? Wáár en op welk moment is de wil zoek geraakt om samen een probleem aan te pakken en op te lossen? We waren toch een polderland en geen “polarisatieland?”

Mag ik voorstellen om vanaf nu wél weer samen te gaan werken? Wél weer in coöperatief verband de zaken aan te gaan pakken? Met wél weer respect naar elkaar en iedereen, ofdat je nou Mark heet, of Hugo, of Marc of Jaap of Aura of…

Ophouden dus met elkaar de schuld geven, daar krijg je alleen maar “polariseren” van. Ophouden met iedereen de Zwarte Piet toeschuiven…. Tjessus. Wat doe ik nou?? Zwarte Piet noemen op 3 november zo vlak voor het kinderfeest van Sinterklaas?? Ik realiseer me nu pas dat ik dat beter niet had kunnen doen. Dat wordt natuurlijk weer “polariseren” als de nete…

Sorry, sorry, sorry, ik bedoelde dit niet zo…

Groet, Kees

 

Fysiotherapie

advertisement

Word lid

Lid Worden bij SVF

WIL JIJ ONS HELPEN ? KLIK DAN HIERONDER

Vacatures bij SVF

Privacy policy

privacy-policy