Interview met een SVF’er: Jan Rosengarten

15 Mar 2021 | Laatste Nieuws

Interview met een SVF’er
Het zijn lastige tijden voor clubs in het algemeen en voor ons cluppie S.V.F. in het bijzonder. Corona laat zijn sporen na helaas. Maar we gaan niet bij de pakken neerzitten en we proberen het voor iedereen toch een beetje leuk te maken en te houden. Wellicht kunnen we over een paar maanden weer met sommige dingen aan de slag. Ik zie er (net als jullie waarschijnlijk) heel erg naar uit. 

In deze “stille” periode dachten wij dat het wel aardig zou zijn, om te weten hoe het er met een aantal SVF’ers voor staat. Iedere maand zullen wij een SVF’er effe naar voren halen. Van jong tot oud, van vrijwilliger tot sponsor, van lelijk tot knap, van scheidsrechter tot speler, van barmedewerker tot schoonmaker.

Wij wensen jullie veel leesplezier.

Groet, mede namens de activiteiten commissie:

Kees Mocking

Deze keer: 

Naam: Jan Rosengarten
Jan is (mogen we gerust zeggen) een zeer bekend figuur bij SVF. Als oud-voetballer heeft hij het kampioenschap naar de derde klasse KNVB in het seizoen 1972-1973 nog meegemaakt als speler. Jullie “ouderen” zullen zich deze wedstrijd met het winnende doelpunt van Tom van Dam nog wel herinneren. Het waren de glorietijden bij SVF voor wat betreft de prestaties, hoger hebben we nooit gevoetbald. Behalve dan tegen Faja Lobi op het dak van de Ikea in Utrecht…….  

Het waren de tijden toen, dat er soms nog 1000 tot 1500 man/vrouw publiek langs de kant stond. De tijden dat spelersvrouwen met hun kinderwagens mee gingen naar de wedstrijden, ofdat het nu uit of thuis was. Mooie tijden die wel een beetje veranderd zijn en dat vinden zowel Jan als ook zijn vrouw Elly best wel jammer.    

Maar ook als vrijwilliger heeft Jan zijn steentje bijgedragen en doet dat nog steeds. Met name als elftalbegeleider en nu in de senioren klusgroep staat Jan zijn mannetje. De “Rosengartens” zijn ook niet weg te denken bij de club, met name in eerdere decennia waren Ben en vooral ook Jacques buitengewoon trouwe vrijwilligers. Met name rondom het clubblad De Loeier waren zij sterk vertegenwoordigd en broer “Sjakie” heeft ook jarenlang in het Bestuur gezeten.

Maar goed: nu dus Jan “in de mangel”. Jan staat vooral ook bekend om zijn soms (of mogen we vaak zeggen Jan?) ietwat (hoe moeten we het noemen?) “specifieke en/of erotieke”  taalgebruik………

Overigens zeker altijd bedoeld op een leuke manier.

Daar gaan we Jan:

Schoenmaat:
42,5.

Ik wist niet dat er ook halve maten waren, maar deze zitten het best verteld Jan. Eerlijk gezegd vindt ik dit een klein maatje. Tegenwoordig hebben al die “opgeschoten jongens” vaak al maat 46.

Werk/school:
Thans AOW oftewel gepensioneerd. In het verleden altijd slager geweest. Het vak geleerd bij Wim Tollenaar (broer van Tonnie) en doorgeleerd tot patroonslager. Jan heeft dan ook echt nog ouderwets koeien en varkens geslacht in zijn beginjaren. Ik vertel dat ook ik ooit gepoogd heb het slagersvak onder de knie te krijgen, destijds bij Karel van Hienen in de Volderstaat. Maar het was niet echt mijn ding met al dat bloed en zo….. Maar dat terzijde: Jan heeft 10 jaar in Bunnik gewerkt (bij de VIVO) en daarna is Jan bij AH (Appie) terecht gekomen. En van daaruit dus met pensioen.

Kleur:
Blauw. Ik vraag naar de specifieke reden, maar die is er eigenlijk niet. Hij had ook geel kunnen zeggen. Wel heeft Jan heel veel blauwe kleding. Elly meldt dat Jan kleurenblind is.  

Allerbeste koop ooit:
Na lang nadenken wordt Jan geholpen door Elly. Het antwoord is dan toch hun koophuis op de Bonifatiusstraat in Waik. Daar hebben ze 32 jaar gewoond en heel veel gezelligheid meegemaakt. Nu inmiddels woonachtig in een appartement en dat bevalt ook erg goed. 

Allerslechte koop ooit:
Dat was een auto. Een Volvo wel te verstaan. Het was zo’n VOLVO met van die beweegbare koplampen. Alleen maar ellende mee gehad. Alles wat op een auto zit kan kapot.

Vervoermiddel:
Dat is dan toch de auto, ondanks dat Jan en Elly veel “gedoe” hebben gehad met auto’s. Jan koopt nooit nieuwe auto’s, met wellicht als gevolg dat de garage nog weleens bezocht werd. Thans koopt hij wat jongere exemplaren en doet die er weer uit wanneer ze bij na 100000 kilometer op de teller hebben. Dan gaan ze geld kosten zegt Jan. Jan en Elly rijden overigens nu een VW, ook omdat een zwaardere en thans “nieuwe tweede hands” caravan getrokken moet worden.    

Mooiste auto:
Dat is toch Mercedes. Ooit hebben Jan en Elly op het circuit van Zandvoort in een Mercedes 300 mogen rijden.  Dat was toch wel kicken volgens Jan want in zo’n Mercedes ga je heel snel heel hard…..

Hobby (naast SVF):
Dat is puzzelen is resoluut het antwoord! En dat kunnen legpuzzels zijn, maar ook woordpuzzels, kruiswoord puzzels en alles wat daar op lijkt. 

En lezen doet Jan ook graag, met name ’s morgens tijdens het ontbijt wordt de krant erbij gepakt.

Niet te vergeten trouwens: ook voetbal kijken is een hobby, zowel bij SVF al op de TV. Of liever gezegd: op de ipad, want als Elly iets anders kijkt op de TV dan legt Jan de Ipad naast zich op de bank en kijkt voetbal.

Leukste bij SVF, of een mooie anekdote:
Leukste nu is voetbal kijken. Jan gaat zelfs soms bij de trainingen kijken. En natuurlijk is ook daarna belangrijk een biertje tijdens de derde helft. En zeker ook op de donderdagavonden is Jan in de kantine te vinden om samen met een aan tal “wijze oude mannen” de wereld problemen op te lossen.

Een mooi anekdote (die ook echt bij Jan past) was het volgende:

We moesten uit tegen DEV en het was prachtig weer. Ik stond linksbuiten en Ton Tollenaar in de spits. De vrouw van trainer Hugo Langgras (Dieuwertje) lag heerlijk langs de zijlijn in het gras.  Jan vertelde aan Ton dat hij kon zien dat Dieuwertje een zwarte slip aan had. Ton wilde dat ook zien en zo wisselden zij even van positie zodat Ton uit eigen waarneming kon zien of Jan de waarheid vertelde.

Het uiteindelijke ware verhaal heb ik trouwens niet vernomen

Minst leuke bij SVF:
Oei, dat is best een teer punt. Moet ik dat nou wel zeggen vraagt Jan zich af, maar hij doet het toch.

Jan mist een stuk binding bij de club tegenwoordig en ook mist hij soms beleving. Dat is toch wel anders geworden dan zeg maar 10 jaar of nog langer geleden.

Vinden zowel Jan, maar ook Elly erg jammer.

Popgroep, favoriete muziek:
Bruce Springsteen,  2) U2 en 3) Michael Kiwanuka ????????????

Die laatste heb ik echt nog nooit van gehoord en ik vraag me af of Jan me in de zeik neemt. Dat weet je met Jan namelijk nooit. Effe googelen maar…. en ik raad u aan dat ook te doen.

Favoriete politicus (hoeft niet jouw partij te zijn):
Tsja…., ik ben niet zo politiek bezig, maar ik vindt dat Rutte het best wel goed doet. Jan weet trouwens nog niet op wie hij gaat stemmen, het is allemaal nog een groot vraagteken.

Minst favoriete politicus:
Dat is dan weer niet zo moeilijk: Baudet en Wilders krijgen zijn stem in ieder geval niet.  

Vaccineren ja of nee:
Dit is een duidelijke JA. Als is het alleen maar om weer snel voetbal te kunnen zien bij SVF en een lekker biertje te kunnen drinken in de kantine. En ook missen Jan en Elly de maandelijkse uitjes met (voormalig SVF penningmeester) naar theater de Lampegiet in Veenendaal en de avondjes in Calypso.

Als ik zeg vakantie, waar denk jij dan aan?
Naar Zeeland met de caravan. Vaak naar Koudekerke, maar heel Zeeland vinden Jan en Elly mooi. Als we de provinciegrens van Zeeland passeren dan krijgen we een goed gevoel.

Het is toevallig dat Marian en ik ook erg van Zeeland houden. Ook wij zijn daar regelmatig te vinden. We hebben in Vlissingen samen zelfs weleens afgesproken op een terrasje met een lekker bakkie. 

Vorig jaar (of was het alweer het jaar dáárvoor?) zijn ze in Friesland geweest. Ook mooi! 

Maar ook aan Spanje hebben zij goeie herinneringen. En natuurlijk ook vanwege het mooie weer daar. Het is alleen zo’n klere end rijden met een caravan.

Als ik zeg vrijwilligerswerk bij SVF wat zeg jij dan?
Jan heeft behoorlijk wat gedaan bij de club. Hij vertelde al dat hij bij diverse teams (A-junioren en het eerste) leider is geweest. Onder andere natuurlijk samen met Joop Balk. En nu dus klussen met de seniorengroep.  

Wat denk jij op dit moment ?
Dit is altijd weer een verrassende vraag voor de mensen die ik interview. En ik vindt het dan weer leuk om deze vraag te stellen, met de reacties als gevolg. 

Ik denk er op dit moment aan hoe lelijk jij bent zegt hij tegen mij. Dit is natuurlijk een typisch Jan Rosengarten antwoord: Hij zegt het wel maar hij meent het niet. En ik vraag hem terug of hij denkt dat hij volle zalen trekt…… 

Maar nu serieuzer:  Jan denkt op dit moment aan het feit dat hij inmiddels 60 jaar lid moet zijn van SVF. Vroeger mocht je gaan voetballen wanneer je 8 jaar oud was en Jan is inmiddels 68, dus…….. bestuur???? Kom maar op met dat speldje want dat zou ik met trots dragen.

Wie bel je als eerste wanneer je echt in de shit zit?
Dat is er maar één en dat is El. En El gaat dan meteen de jongens bellen. 

Waar heb je het meeste spijt van:
Pfoe…….. Lastige vraag.  Trouwens: het meeste spijt heb ik van het feit dat ik ooit in een slagerswinkel in de Horden ben gaan werken.  Ik heb daar drie maanden gewerkt maar ben in die drie maanden 12 kilo afgevallen (waar is de beker…..??) Die eigenaar was zo negatief en chagrijnig, dat ik het ook werd. Die kwam op maandagmorgen de winkel in en dat was hij al chagrijnig. Hij vond ook dat hij altijd pech had en zo, niks was goed. En toen tot overmaat mijn fiets daar werd gestolen heb ik mijn baan daar opgezegd. 

Wil je nog ergens op terug komen of wil je nog iets kwijt?
Nou nee hoor, je maakt er maar iets moois van zegt Jan en ook Elly vindt ‘t prima zo.

Ik vertel dat ik het eerst nog even ter lezing aan Jan aanbied, maar ik vertel hem ook eerlijk dat er eigenlijk niks meer aan veranderd wordt.

Dank!

Fysiotherapie

advertisement

Word lid

Lid Worden bij SVF

WIL JIJ ONS HELPEN ? KLIK DAN HIERONDER

Vacatures bij SVF

Privacy policy

privacy-policy