Interview met een SVF’er: Alice de With-van Leeuwen

10 May 2021 | Laatste Nieuws

Interview met een SVF’er

Het zijn lastige tijden voor clubs in het algemeen en voor ons cluppie S.V.F. in het bijzonder. Corona laat zijn sporen na helaas. Maar we gaan niet bij de pakken neerzitten en we proberen het voor iedereen toch een beetje leuk te maken en te houden. Wellicht kunnen we over een paar maanden weer met sommige dingen aan de slag. Ik zie er (net als jullie waarschijnlijk) heel erg naar uit.

In deze “stille” periode dachten wij dat het wel aardig zou zijn, om te weten hoe het er met een aantal SVF’ers voor staat. Iedere maand zullen wij een SVF’er effe naar voren halen.  Van jong tot oud, van vrijwilliger tot sponsor, van lelijk tot knap, van scheidsrechter tot speler, van barmedewerker tot schoonmaker.

Wij wensen jullie veel leesplezier.

Groet, mede namens de activiteiten commissie:

Kees Mocking

Deze keer:

Naam

Alice de With-van Leeuwen. Wie is Alice de With zal heel veel (jonge) jeugd zich afvragen, maar de ietsje ouderen onder ons weten heel goed over wie we het deze keer gaan hebben. Alice kennen we met name vanuit de jeugdweek, waar zij echt jarenlang (volgens mij langer dan 25 jaar!!) één van de kartreksters is geweest. Alice is zo’n vrouw die de laatste tijd meer op de achtergrond dingen doet voor S.V.F. Een klein radertje in het geheel, maar wel een radertje dat wanneer je het weghaalt je wel degelijk zult merken dat dit radertje dan ook weg is.

“Ben ik wel interessant genoeg voor zo’n interview?” vraagt Alice van te voren aan mij, bescheiden zoals ze nu eenmaal is. Maar buiten het feit dat dit voor een interview helemaal niet belangrijk is, mogen we gerust zeggen dat Alice haar sporen voor de club wel verdiend heeft en dus zeker wel interessant genoeg is.

Jeugdweek, jeugdleider bij de F’jes, wafels bakken, afsluitweekend, sinterklaas en ook de was voor het eerste elftal en wat opvalt is dat ze dir nooit “voor een blauwe maandag deed”.  Bij Alice kon je rekenen op continuïteit. Kortom: voldoende aangelegenheid om met Alice eens in gesprek te gaan.

 

Schoenmaat

39 ! zegt ze. Ik vraag haar of dit met pijn is of dat het echt de juiste maat is. Sommige mensen liegen namelijk over hun schoenmaat, omdat ze niet willen weten dat ze bijvoorbeeld maat 46 of zelfs 47 hebben….. Ik ken iemand die heeft maat 54 en die koopt zijn schoenen in Duitsland……. Die werkte bij ons ooit op zo’n minigraafmachine en dan pasten zijn voeten gewoon niet op de treeplanken. Als hij met de minigraver door een poortdeur heen moest, dan moest hij afstappen en achter het kraantje aan gaan lopen…….

Maar Alice heeft dus altijd gewoon maat 39.

 

Werk/school

“Ik ben vroeger peuter juf geweest”, verteld Alice. Dat was nog in de tijd dat er achter (haar broer) Kees en Liesbeth van Leeuwen een peuter speelzaal was, naast de Krib. Daarna veel thuiswerk, waarbij alles wat je met je handen kunt maken langs gekomen is.

 

Kleur

Heel gedecideerd zegt ze : blauw. Alle tinten blauw vindt ik mooi, zegt Alice, vooral ook de mooie blauwe luchten die we hier kennen hou ik van. Een kleur die Alice juist niet mooi vindt is geel. Nico plantte nog weleens gele bloemen in de tuin, maar als Nico dan weg was dan haalde Alice die bloemen er weer uit. En als Nico dan thuiskwam, dan zei hij: “die gele bloemen doen het hier niet zo goed he….?” En dan keken Nico en Alice elkaar aan en dan wisten ze beiden “hoe laat het was”.

Ik had trouwens kunnen weten dat blauw haar lievelingskleur was, want als ik bijvoorbeeld eens vanuit SVF een bloemetje voor haar moest halen, dan ging ik naar bloemisterij Piet Peterse en daar wisten ze precies waar Alice van hield.

 

Allerbeste koop ooit

Hier hoeft Alice niet heel lang over na te denken: dat is dit droomhuis op deze plek. Vroeger al, meer dan 35 jaar geleden, plukte Alice fruit in de boomgaard achter hun huidige huis en wanneer ze dan samen met anderen terug fietste richting Cothen, dan zei ze tegen hen: “hier ga ik later wonen!” Samen met Nico zijn ze ruim 30 jaar op zoek geweest naar een droomhuis en toen de familie Bulthuis deze stek gingen verlaten waren ze er als de kippen bij om dit aan te kopen.

 

Allerslechte koop ooit

Deze is wat lastiger. Alice (en Nico) zijn en waren best gek op wat men tegenwoordig “vintage” noemt. Oude spullen krijgen bij hen veelal nog een mooie plek.

Oftewel: er is niet echt iets wat “als aller slechtste koop” betiteld zou kunnen worden.

Schrijf dan maar op dat dit de zitmaaier is, zegt Alice. Niet dat dit een slechte koop is, maar ik kan er gewoon niet mee omgaan. Vroeger maaide Nico het gras, maar tegenwoordig moet ik dat uiteraard zelf doen. Ik klap overal tegenaan met dat ding en ik ben gewoon bang als ik op die maaimachine zit.

 

Vervoermiddel

Dat is mijn fiets. Ik heb een gewone fiets. Geen elektrische, maar een gewone oerdegelijke fiets waarbij ik zelf moet trappen. Alleen voor de boodschappen heeft Alice een auto, maar dan ook alleen voor de boodschappen. Martin (van Dam) onderhoud haar motorische gedreven attributen waaronder ook haar tractor en haar Mini. Martin zegt vaak tegen Alice: je moet eens wat meer gaan rijden met je auto, want hij staat gewoon veel te veel stil.

 

Mooiste auto

Ik weet dat Alice best behoorlijk gek is van haar Mini, maar toch noemt ze een andere auto. Met heel veel plezier denkt ze terug aan hun lichtblauw-grijze oldtimer Landrover, met het stuur aan de verkeerde kant. Heel vaak was dat ding kapot, maar Nico kreeg ‘m altijd weer aan de praat. We zijn met die auto op vakanties in Engeland geweest en dat was telkens weer prachtig. En natuurlijk was meegenomen dat dan daar het stuur wel aan de goeie kant zat……..

 

Hobby (naast SVF)

Alles wat je met je handen kunt maken! En dat varieert van sokken breien tot en met edel-smederij. Op dit moment doet Alice een cursus edelsmid en dat vindt ze geweldig. Sierraden maken is echt iets waar ze haar ei in kwijt kan. Maar ook bijvoorbeeld: met viltkleden werken, met wol bezig zijn en ook vooral lekker in de tuin werken is puur hobby. Alice verteld zelfs dat de tuin haar “er doorheen getrokken heeft” na het overlijden van Nico. Het stulpje genaamd “de Stikel” is dan ook een oase van bloemen en planten mogen we gerust zeggen en dat uiteraard in de pasteltinten, zonder geel…….

 

Leukste bij SVF, of een mooie anekdote

De jeugdweek stak er voor Alice duidelijk bovenuit. Ieder jaar was dit weer een uitzonderlijk gebeuren met 120 tot 160 kinderen die een week lang schik hadden. Vakanties werden daarvoor omgezet en dat gebeurt nog steeds.

Een anekdote uit die tijd:

Joop en Ditty Balk waren er ook altijd bij en als de kinderen ‘s middag weer naar huis gingen, dan kregen ze allemaal een ijsje van Joop. En Joop moest dan vertellen dat ze niet moesten vergeten om de volgende dag hun zwembroek mee te nemen. (want één dag van de jeugdweek gingen de kinderen altijd zwemmen) Joop deelde dus die ijsjes uit en vertelde 150 keer !!! achter elkaar :

“Hier heb je een ijsje en vooral niet vergeten morgen je zwembroek mee te nemen he…… Hier heb je een ijsje en vooral niet vergeten morgen je zwembroek mee te nemen he……   Hier heb je een ijsje en……”

 

Minst leuke bij SVF

Nou, ik kan weinig verzinnen hoor……  Schrijf maar op dat ik het jammer vindt dat ik de digitale slag gemist hebt. Toen men bij SVF steeds meer gebruik ging maken van de computer en van zaken als: app,  facebook,  enz., enz., toen ben ik afgehaakt. Ik heb daar helemaal niks mee en merkte dat het dan wel lastiger wordt om samen klussen te klaren. Dat is geen verwijt naar S.V.F. maar ik heb dat zelf laten liggen helaas.

 

Popgroep, favoriete muziek

Niet moeilijk: de Golden Earring! De beste band ooit vindt ik met als mooiste nummer Radar love. Ik ben circa 1,5 jaar geleden nog bij één van hun laatste concerten geweest in Tivoli. Heel jammer, maar begrijpelijk dat het nu voorbij is.

 

Favoriete politicus (hoeft niet jouw partij te zijn)

Ik heb he-le-maal niks met politiek! Ik was ongelofelijk blij toen Nico stopte als wethouder. Je hebt alleen maar gedoe en veel gezeik in de politiek. Het zijn vaak mensen die alleen maar met zichzelf bezig zijn. Ga wat doen!!! denk ik dan. En dat mis ik dan ook bij die mensen: schouders er samen onder en help mee om er iets moois en goeds van te maken. Net zoals we dat altijd bij S.V.F. deden. Niet zeuren maar poetsen!

 

Minst favoriete politicus

Tsja….., de categorie Wilders heb ik weinig mee. En ook al die mensen die overal tegenaan schoppen maar ook niet met oplossingen komen heb ik totaal niks mee. Nogmaals: Ga eens wat doen, ga aan de slag! Zet je schouders er samen onder!!

 

Vaccineren ja of nee

Heel duidelijk: JA ! Ik heb al een vaccinatie gehad met Pfizer en wacht op de tweede. Ik ben zeker niet zo’n “ontkenner”. Sterker nog: ik heb een nicht die heeft Corona gehad en die kan nu (na een half jaar) amper nog van haar stoel naar het aanrecht lopen. Dus je zult begrijpen dat ik blij ben met mijn eerste prik.

 

Als ik zeg vakantie, waar denk jij dan aan?

Tsjaaaa… jeetje….: daar hebben we het al over gehad: toeren met de Landrover in Engeland! Geweldig was dat, ook omdat Engeland zo mooi en traditioneel is. We gingen bijvoorbeeld altijd boodschappen doen bij een SPAR, want die heb je ook in Engeland. Alleen bestaat een SPAR winkel daar uit een soort van huiskamer in het woonhuis, waar ze etenswaren verkopen. Wij hebben dat altijd prachtig gevonden.

 

Als ik zeg vrijwilligerswerk bij SVF wat zeg jij dan?

Dat is duidelijk en ook daar hebben we reeds over gesproken. Alice heeft veel gedaan voor S.V.F. en ze blijft in ieder geval nog wafels bakken.  Dat kon jammer genoegd niet de laatste 2 jaar, maar als dit weer gaat gebeuren is Alice er zeker weer bij.

Altijd was het leuk en met veel plezier en liefde heb ik dat gedaan. S.V.F. is voor Alice toch een soort van vertrouwde omgeving, zeg maar gerust een beetje een familie waar zij graag was.

 

Wat denk jij op dit moment ?

Jeetje….., eigenlijk denk ik terug aan alles wat we gedaan hebben bij S.V.F. en dan met namen denk ik nu terug aan de Loeier. Die zetten we in het begin nog ouderwets in elkaar, onder de bezielkende leiding van Sjaak Rosengarten. En dat moest wel heel erg precies gebeuren, want Sjakie was niet makkelijk!

Uiteindelijk was S.V.F. destijds (en toch wel een beetje anders dan nu) gewoon een stuk van je leven. En dat het nu anders is dat snapt Alice ook wel. Er is veel meer te doen: handbal, tennis, volleybal, badminton en ook zijn er veel meer andere dingen waar de jeugd naar toe trekt.

 

Wie bel je als eerste wanneer je echt in de shit zit

Ik vertel Alice dat deze vraag bij de vorige geïnterviewden best enige twijfels en schroom opriepen. Best lastig om je hier over uit te spreken, maar niet voor Alice.

Haha……, zegt ze, ik ben daar eerlijk en duidelijk in.

Ik bel mijn zus Bep wanneer ik een beetje geestelijk in de knoei zit,

Ik bel Martin wanneer ik problemen heb met mijn auto of met machines,

En ik bel Chris als ik financiële dingen moet regelen.

En mijn dochters wil ik altijd graag ontzien voor wat betreft mijn problemen.

 

Waar heb je het meeste spijt van

Het lijkt misschien gek, maar er komt niks in me naar boven. Ik heb van niks spijt.

Het enigste wat ik graag anders gezien had is dat ik graag een goeie opleiding gedaan zou willen hebben. Dat heb ik wel een beetje gemist ja. Maar een goeie opleiding zat er destijds gewoon niet in.  Het waren veelal grote gezinnen met niet al te veel financiële middelen, dus het was gewoon niet anders. Wij gingen daarom vroeger naar de huishoudschool in Wijk en daar leerden we alleen koken en wassen en strijken en een beetje poetsen en boenen en werd je geleerd het huishouden te doen.

Maar ik hield helemaal niet van koken en ook niet van poetsen en boenen. En daar houd ik nog steeds niet van ben ik maar eerlijk in. Voor “Haute cuisine” moet je niet bij Alice zijn.

We moesten destijds op de huishoudschool met kookles prei klaar maken en dan moesten we het ook zelf opeten. Maar a) ik hield helemaal niet van warm eten en b) ging ik al zeker niet mijn zelfgemaakte prei op eten…..

Maar de kooklerares vertelde me dat ik niet eerder naar huis mocht dan dat ik mijn eigen prei had opgegeten. ’s Avonds om half acht zijn we samen naar huis gegaan, zonder dat ik ook maar één hap gegeten had…….

 

Wil je nog ergens op terug komen of wil je nog iets kwijt?

Nee hoor, ik heb alles naar eer en geweten beantwoord. Ik ben zoals ik ben en ik ben gewoon niet anders. En daar is natuurlijk ook helemaal niks mis mee.

En op mijn vraag of Alice eerst nog het interview wil lezen voordat het de site opgaat zegt ze: “nee hoor, jij weet er best een mooi en leuk verhaal van te maken”.

 

En ik vindt eerlijk gezegd dat dit best aardig gelukt is zo samen met Alice, al zeg ik het zelf J

 

Dank Alice !

 

Fysiotherapie

advertisement

Word lid

Lid Worden bij SVF

WIL JIJ ONS HELPEN ? KLIK DAN HIERONDER

Vacatures bij SVF

Privacy policy

privacy-policy