Het zit ook gewoon effe niet mee, SVF – DVSA 0-1

06 Feb 2023 | Heren Zaterdag S.V.F. 1

Vandaag thuis tegen DVSA en allemaal hoopten we weer eens op een mooie overwinning. Uit hadden we met een 0-6 uitslag de eerste wedstrijd van het seizoen een mooie kleur gegeven en was dit het begin van een uitstekende periode. Bijna hadden we ook de eerste periodetitel bemachtigd, echter uiteindelijk ging SVMM er met die prijs vandoor. Diverse oorzaken liggen ten grondslag aan een duidelijk mindere periode welke met name ná Oranje-Wit thuis volgde. Het zit gewoon effe niet mee allemaal… En we mogen ook gerust stellen dat onder andere ook een beetje pech thans ons deel is. Dat begon destijds bijvoorbeeld al bij Austerlitz, met een geheel onterecht afgekeurd (zuiver) doelpunt en dat kreeg onder andere ook een vervolg vorige week tegen ’t Gooi, met twee wel zeer Lucky tegendoelpunten. Nog steeds weten ze ook daar niet hoe die goals nou eigenlijk (met heel veel geluk) binnen vielen, met een eindstand van 4-2… En ook vandaag tegen DVSA werd het weer een wedstrijd welke we “normaal gesproken” met winst zouden moeten kunnen beëindigen, maar waar de pechfactor mede een rol speelde voor wat betreft de einduitslag.

Laten we meteen maar even een pechmoment aanstippen en dat was in de 31e minuut. Freek Scherpenzeel kan opstomen richting het doel van DVSA en wordt behoorlijk opzichtig met twee handen naar de grond weggeduwd door een verdediger, in het 16 meter gebied. Eigenlijk voor iedereen is duidelijk dat dit een penalty zou moeten zijn en 10 van de 10 scheidsrechter zouden ook de bal op de stip hebben gelegen. Helaas; scheidsrechter Grupstra ziet er niet  voor 100 % onrechtmatigheid in en laat helaas doorgaan. Grupstra (die trouwens verder een puike partij floot) ging hier bij een beslissend moment toch (naar veler mening) duidelijk in de fout. Verderop in de wedstrijd hebben we de beste man voor mindere overtredingen wél zien blazen…

En tsja…: er zijn dan wel veel regels gewijzigd in het voetbal; maar een overtreding binnen de 16 meter (óók als het voor 95 %  een overtreding is) is nog steeds gewoon een penalty volgens mij… Ik heb na de wedstrijd (altijd op een nette manier!) gevraagd wat hijzelf van dit moment vond en eerlijk gezegd proefde ik ook bij Dhr. Grupstra zelf de twijfel. Met zijn antwoord: “hij ging me eigenlijk nét ietsje te makkelijk liggen”, kwam hij bij mij in ieder geval niet mee weg. Ik heb ook bij Freek navraag gedaan en die was kort en duidelijk: “het was gewoon een zuivere penal”.

Nogmaals: scheidsrechter Grupstra blies verder best een goeie wedstrijd. We mogen blij zijn met zulke scheidsrechters en dergelijke referees zijn en blijven wat mij persoonlijk betreft van harte welkom. Maar tsja….: ook dit was toch weer zo’n moment dat het bij ons effe niet mee zit. En ook best beslissend wanneer een wedstrijd eindigt in 0-1, laten we ook dát maar gewoon vaststellen. En dan mag je uiteraard best wel de vraag stellen: “heb je dan wel uiteindelijk ook écht wel goed gefloten…”? Kijk: wordt het 0-3 of 2-5, dan speelt zo’n beslissing geen rol uiteraard, maar nu…?

Ook vandaag moest trainer Joost Kooijman weer op diverse plekken wijzigingen aanbrengen in het elftal. Nog niet één wedstrijd kon dit seizoen met dezelfde opstelling gestart worden. Schorsingen, blessures en ook andere perikelen zijn daar debet aan, maar dit maakt het er allemaal niet eenvoudiger op natuurlijk. Maar SVF begon vandaag in ieder geval echt veel beter dan vorige week bij ‘t Gooi. Lekker fel en met veel energie werd de strijd aangebonden. Ook DVSA liet van zich spreken en zo ontstond een eerste half uur met veel duels maar met weinig kansen voor beide teams. Na een half uur was het toch SVF dat meer mogelijkheden kreeg. Freek Scherpenzeel, Najib El Makrini en ook Vince van Ee doen pogingen, echter zonder resultaat. De 31e minuut met het penalty moment hebben we het al over gehad. In minuut 35 legt Najib de bal met zijn hoofd terug op Vince, echter met een omhaal weet Vince ook deze keer de keeper niet te verschalken. In de laatste minuut nog een aardige aanval van SVF, echter ook nu geen doelpunt. De rust wordt bereikt met de brilstand: 0-0

Na rust pakt SVF het weer op met een prima aanval over links, echter de voorzet van Rik van der Mispel kan niet afgerond worden door onze andere spitsen. En dan gaat de bekende voetbalwet weer zijn opgang doen: “wanneer je zelf niet scoort, dan…”. In de 53e minuut krijgt DVSA een vrije bal te nemen waar onze verdediging niet op de juiste manier anticipeert. Ook keeper Marcel Laros kan er weinig meer aan doen en zo staan we achter met 0-1. En we weten natuurlijk dat het nu moeilijk gaat worden, zeker in een wedstrijd waar beide partijen voor wat betreft inzet aan elkaar gewaagd zijn. In minuut 56 moet Marcel met een uitstekende redding nog effe de 0-2 voorkomen en dit luid een periode in waarbij SVF de druk op gaat voeren. Met meer direct spel en veel inzet wordt DVSA terug gedrongen. Het wachten is op de gelijkmaker, om daarna te trachten de overwinning binnen te halen. DVSA krijgt het ook conditioneel lastig op het zware veld en kleine blessures en met name ook krampverschijnselen zorgen voor veel oponthoud. Dit zijn tevens redenen waarom scheids Grupstra terecht bijna een 10-tal minuten bij zal trekken. Op miraculeuze wijzen weet de keeper van DVSA zijn doel schoon te houden, soms met behulp van zijn verdedigers welke minimaal twee keer vanaf de doellijn redding moeten brengen. Een schot van Freek gaat 20 cm naast, waar dit toch eigenlijk gewoon de 1-1 had moeten zijn. Vince laat een pegel los welke 10 cm over de lat verdwijnt en een poging van Rik die al langs de defensie is, wordt met behulp van de keeper alsnog van de doellijn gekeerd. Op onverklaarbare wijze trekt DVSA de 3 punten over de streep, in verder een sportieve wedstrijd met veel inzet van beide partijen.

En dan haal ik toch nog heel even het penaltymoment aan. Niet om de rekening bij scheidsrechter Grupstra te droppen, want het zou niet fair en correct zijn om daar alleen de schuld neer te leggen. We hebben namelijk voldoende kansen gehad om het zelf af te maken. Ik constateer alleen maar dat het op dit moment allemaal effe niet echt mee zit. En dat kan he…? We hebben gelukkig ook weer voldoende aanknopingspunten gezien wat stemt tot vertrouwen dat het weer goed komt. Nando die na zijn zware blessure redelijk tot goed speelde, Melvin die zeer verdienstelijk de rechtsachter positie invult en Marcel met een paar goeie reddingen. Rigino had het moeilijk tegen de zeer snelle nummer 4 van DVSA maar gaf hem toch goed partij. En ondanks dat we vandaag niet scoorden, creëerden we wel veel mogelijkheden en goeie kansen. En ook de prima inzet en beleving bij iedereen, geeft toch weer een goed gevoel.

Meedoen om de bovenste plekken zit er helaas niet meer in met 13 punten achterstand op de koploper.  Eerst maar eens als team lekker gaan voetballen en meer vertrouwen op gaan doen. Dat is volgens mij nu effe belangrijk. Zaterdag uit naar VIOD om 14.30 uur. Lijkt me mooie tegenstander om daar er een leuke pot voetbal tegen te gaan spelen, net als destijds in de thuiswedstrijd. En hoe het dan afloopt…? Dat zien we dan wel weer, maar ik hoop van ganser harte dat het dan een keertje wél een beetje mee zal zitten…

We eindigen met een goed interview met Rik, die Nando als MOTM aanwijst. Oftewel de Was by Duurstede bon is voor Nando en volgende week zijn onze supporters gewoon ook weer aanwezig.

Foto’s van Wim Terwint staan in een album.