Heb u dat nou ook: Auto 83 aanvulling 15-10-21

17 Oct 2021 | Laatste Nieuws

De auto blijft toch maar een raar ding eigenlijk. December 2003 schreef ik er een stukje over en in 2012 kwam ik daar nog even op terug.

De auto blijft verbazen, ook deze morgen weer in het AD. Voor alle duidelijkheid: ik vindt autos zeer interessant en ik lees er graag over. Alleen snap ik heel veel omtrent wat geschreven wordt over de auto gewoon niet. Met name vraag ik me af waarom een auto eigenlijk in no-time van 0 naar 100 kilometer per uur zou moeten kunnen. Vrijdag 15 oktober 2021 lees ik dus weer zon prachtig artikel: dezekeer over de elektrische BMW i4 M50 en de BMW IX. Vanaf € 73.400,00 is de i4 al te koop.

Ik lees: in de tussensprints maakt de i4 gehakt van vrijwel alles dat nog benzine drinkt. In 3,9 seconden!!!!! kan deze auto van 0 naar 100 !!

En dat fascineert mij nou. In alle autoreclames wordt dit aspect kennelijk nog steeds als ver-schrik-ke-lijk!! belangrijkgeacht. Het feit dat een auto in tijd van liefst minder dan 10 seconden, of zelfs in 3,9 seconden van 0 naar 100 kilometerper uur kan gaan rijden.

En dat verbaasd mij echt al jaaaaren. Natuurlijk zullen er mensen zijn die er op kicken en het belangrijk vinden dat hun automobiel ontzettend snel accelereert. Ik denk dan aan Max Verstappen of Lewis Hamilton. Maar ik denk dan toch niet aan de doorsnee autokoper die met zijn bolide vooral van A naar B wil gaan? Het zal mij worst wezen zon beginsnelheid. Voor mij zijn andere dingen belangrijk. Een auto moet het bijvoorbeeld gewoon altijd doen en moet mij zonder veel problemen op mijn beoogde bestemming brengen. In 3,9 seconden naar 100? Dat mag in de Wijkersloot geeneens..

 

In 2012 schreef ik er nog dit over: Een gouwe ouwe zal ik maar zeggen.

Let op de benzineprijs van toen, die we ook toen reeds verafschuwden. We betalen inmiddels zo ongeveer € 1,70 per liter. En waar we een paar jaar geleden nog hele acties op touw zetten om te protesteren tegen  die giga-prijzen, daar hoor ik er nu nog maar weinig van. Ja……..een beetje gemopper, maar verder gebeurt er toch niet zoveel.

Nou, ik ga andere middelen zoeken voor mijn heilige koe. Eens kijken of zonne-energie geen oplossing kan worden.Een eigenlijk zou toch iedereen dat moeten doen. Laat ze die benzine en die diesel lekker in de brand steken……….  

En let op de benzineprijs van nu, welke langs de snelwegen al soms boven de € 2,00 per liter ligt.

 

Afijn: December 2003 dus, uit: Heb u dat nou ook ?

 

Ik wil het eens hebben over onze melkkoe. En dan bedoel ik natuurlijk niet Mientje 4 of Trijntje 14 welke op stal staan om ons dagelijks van de “witte motor” te voorzien, maar ik bedoel onze “heilige blikken (of inmiddels plastieken) stalen buidelzak” met verbrandingsmotor, waarin we ons iedere dag weer wensen te verplaatsen en welke nou eenmaal gezien wordt als heilige koe.

Want dat onze auto als heilig gezien en behandeld wordt, dat is een ding wat zeker is. En dan niet alleen vanuit de overheid kan ik melden. Hoewel ik (net als u waarschijnlijk) vindt, dat de overheid naar mijn mening een behoorlijke klont boter van Mientje 4 of Trijntje 14 op het hoofd heeft. Ze blijven in Den Haag maar mopperen dat onze auto het milieu aantast, terwijl aan de andere kant de auto een fortuin aan belastinggeld genereert. Want autorijden is inmiddels wel een erg grote luxe geworden mogen we wel vaststellen.

En toch krijgen ze ons niet uit onze vehikels.

We trotseren : – ellendige files, -benzineprijzen van Euro 1,15 per liter, (daar heb jij bijna bier voor) -premieverhogingen voor verzekering, -gigantische garagerekeningen, -forse parkeergelden, -en een belasting-belasting op onze autodeelname aan het verkeer waar de honden geen brood van lusten.

Maar vooruit….., dat even terzijde, want ik beperk mijn bevindingen hier min of meer even tot het dagelijks gebruik van onze “blikken bolide“ oftewel onze afgod.

 

Als ik eens even voor mezelf een aantal zaken op een rij zet, dan kom ik bijvoorbeeld tot het volgende:

Ik woon nu inmiddels bijna 27 jaar op hetzelfde adres. (let wel: we spreken dus nu over het jaar 2003 !) Zo globaal vertrek ik zeg maar minimaal 2, maar vaak wel 3 of  zelfs 4 keer per dag met mijn auto vanaf mijn vaste parkeerplek achter mijn woning. Dat betekent dat ik dus inmiddels (gemiddeld) een keer of  29.565 in de auto ben gestapt, om vervolgens achteruit de Hoogstraat op te draaien. 29.565 keer precies dezelfde actie.

Ik kan het blindelings kan ik u vertellen, ik doe dat puur op gevoel. Ik weet op de een of andere manier op de centimeter nauwkeurig wat ik moet doen en hoe ik moet draaien, om zonder problemen achteruit de weg op te komen.

En ik moet heel eerlijk bekennen dat ik dat ook weleens blindelings doe. Ja, echt waar ! Als ik ‘s morgens vroeg om kwart voor zeven richting Wijkersloot vertrek, dan gebeurt het weleens dat ik:  hoppatee, zo achteruit, zonder te kijken de Hoogstraat opdraai. Het is niet goed natuurlijk dat weet ik best. Maar ’t gebeurt gewoon. Ooit zal ik natuurlijk meemaken dat er op mijn autodak geklopt wordt, met de mededeling dat ik weleens beter uit mag kijken. En als dat zo is dan kom ik er nog genadig van af. Stel je voor dat er bijvoorbeeld net een vrouwtje met kinderwagen zou lopen. Nou zal dat ‘s morgensvroeg om kwart voor zeven wel niet vaak het geval zijn, maar toch….

Ik moet er toch weer eens op letten !

 

Ik moet trouwens nog meer bekennen eerlijk gezegd: ik rij namelijk ook regelmatig weg zonder mijn ramen schoon te maken……… Ook niet goed, ik weet ’t best ja. Maar ik heb dan ook zo’n verschrikkelijke hekel aan ijskrabben moet ik zeggen. Kom je net uit bed, vriest het buiten dat het kraakt, het ijs dik op de ramen en dan moet je ijs gaan krabben. Vreselijk toch ? Ik vindt in ieder geval van wel.

Ik heb dan zoiets van: ’t is toch niet druk ‘s morgens en ik red het wel tot het moment dat de kachel mijn krabwerk over gaat nemen. Ja, echt waar, het gebeurt: dat ik ter hoogte van Herman Vernooy nog steeds als dokter snuggels door een piepklein zichtgaatje van mijn voorruit zit te gluren, om de cicade bocht bij Herman voor, zonder schades te kunnen nemen. Als iemand mij zo zou zien zitten in mijn bolide, dan zullen ze zich ongetwijfeld direct afvragen of ik wel helemaal goed bij mijn hersens ben. Of als ik aangehouden wordt dan zijn de rapen gaar natuurlijk.    

En toch….ik red het iedere keer weer trouwens, dat moet ik dan weer wél zeggen. Ook hier ga ik op de één of andere manier op gevoel de weg uit met mijn rooie (thans grijze) rakker.

Helemaal niet goed natuurlijk en eigenlijk gewoon gekkenwerk, maar het gebeurt wel, ja.

Ik moet daar toch weer eens op letten !

 

En dan heb ik nog zoiets raars met mijn auto. Heel vreemd, maar het is écht zo. Ik vindt namelijk dat een schone auto beter rijdt dan een vuile. Geloof me, dat ís nou eenmaal zo ! Althans, dat gevoel heb ik.

Het zal wel een kronkel in mijn hersenpan zijn, maar ik heb écht het gevoel dat als mijn auto smerig is, hij dan slechter rijdt. Vraag me niet hoe het komt, vertel me niet dat het niet klopt, want bij mij voelt dat nou eenmaal zo.

Nogmaals: als mijn auto smerig is, zowel van binnen of van buiten, dan rijdt ie slechter. Eerlijk waar, ik zweer het u!  Althans; dat voel ik nou eenmaal zo.

En da’s trouwens niet alleen bij mij hoor ! Ik weet dat er méér mensen zijn die dat zo voelen.

En dan moet u weten dat ik zo’n ontzettende verschrikkelijke hekel heb aan auto wassen. Niemand kan zich voorstellen hoe ontzettende- grote- verschrikkelijke- gloeiende- rot- hekel ik heb, aan auto wassen. Dus verschijn ik met enige regelmaat bij de wasstraat om “mijn auto beter te laten rijden “. Telkens een euro of  6 a 7 voor een kaartje, alleen al om het gevoel te krijgen dat m’n auto weer beter rijdt.

Dat ie dan ook nog schoon wordt is eigenlijk alleen nog maar een bijkomend voordeel.  

Het blijft een raar gevoel.

Ik moet daar toch eens wat aan doen !

 

En dan nog wat. Ook dat zal ik maar eerlijk bekennen. Heel soms, maar dan echt ook wel héééél soms praat ik met mijn auto. Of nou ja, praten…. Praten…. Het is niet echt praten. Hééééél soms mompel ik zoiets van: goed gedaan jochie. Wel heel zachtjes natuurlijk, zodat niemand het hoort. Het is eigenlijk meer lispelen of zoiets. Ik hoor het bijna zelf geeneens. Bijvoorbeeld als we zonder oponthoud een hele verre en lange reis gemaakt hebben, of bijvoorbeeld als ik plotseling ontzettend stevig in de remmen moet en ik red het juist op het allerlaatste nippertje weer zonder schade, of ik raak tijdens ijzel in een slip waarbij het nét allemaal weer goed afloopt, dan heb ik dat soms. Maar dan ook echt  maar héééél soms hoor, laat dat duidelijk zijn. Dat u niet denkt dat ik hele gesprekken voer met mijn auto. Ik ben niet helemáál achterlijk namelijk…..

’t Komt serieus (dat meen ik echt) maar sporadisch voor.

Maar ik moet daar toch eens wat aan doen !

 

Prettige feestdagen alvast !

Fysiotherapie

advertisement

Word lid

Lid Worden bij SVF

WIL JIJ ONS HELPEN ? KLIK DAN HIERONDER

Vacatures bij SVF

Privacy policy

privacy-policy