Geld, idioten en domme spelers

17 Jul 2023 | Laatste Nieuws

Al een poosje is de nieuwe indeling van de 5e klasse D voor het seizoen 2023-2024 bekend. Onze dorpsclub S.V.F. gaat weer een aantal leuke verenigingen tegenkomen.  En dat bevalt mij heel erg goed mag ik wel zeggen. Al decennia geleden ben ik “het goeie gevoel” jegens het betaalde voetbal kwijt geraakt. Tuurlijk snap ik dat het daar eigenlijk allemaal om de poen gaat, maar dat is nou net juist wat mij tegen staat. Ik kan nou eenmaal niet begrijpen dat spelers meer dan 100 miljoen waard zijn. Slavenhandel waarbij het enige verschil is dat de slaaf er (alleen financieel) niet slechter van wordt……. Maar niet alleen dat. Ook al dat gedoe, gezanik en gevecht door idioten in en óm de stadions, is echt niet aan mij besteed. De laatste keer dat ik in een stadion was, dat was bij een wedstrijd van onze nationale dames op het EK tegen Noorwegen in het FCU stadion. Dat was op zich nog wel aardig, maar…….. En denk nu niet dat ik ook maar iets heb tegen damesvoetbal, integendeel. Maar ik ben wel eerlijk wanneer ik zeg dat damesvoetbal toch echt niet vergeleken kan worden met mannenvoetbal op het hoogste nivo. Daar is met name de intensiviteit en ook de snelheid toch wel heel anders. Maar….. daar mag iedereen anders over denken, geen enkel punt.

Die keer dat ik bij een wedstrijd van de FCU geweest ben is al weer veel langer geleden. Volgens mij een wedstrijd tegen Heerenveen of zo. Ik had keurig een kaartje gekocht en begaf me naar mijn stoelnummer. Die was echter bezet en toen ik beste man vroeg om van mijn plek af te gaan, kreeg ik het antwoord “dat ik de kolere kon krijge……” Beduusd kon ik een stoeltje gaan bezetten helemaal hoog achterin, tegen de achterwand van de tribune. Nóg een aantal jaren eerder was ik ooit bij de FCU, samen met Hans van Straaten en zijn (toen nog) jonge zoontje. Die zal destijds een jaar of 7 a 8 geweest zijn, dus we praten al wel over een hele tijd terug. Een wedstrijd tegen AJAX, zijnde de favoriete club van het jonge zoontje van Hans. En dat hij fan van AJAX was, liet hij ook zien middels het pas verworven nieuwe AJAX shirtje wat hij toen droeg. Toen AJAX scoorde vloog het menneke juichend omhoog om dat te vieren. Kijk…., en dat kun je kennelijk beter niet doen in het stadion van de FCU, want dat vinden een aantal “Utrecht-supporters” welke bij jouw in de buurt zitten niet zo leuk. Ik heb in minder dan een kwartier meer scheldwoorden geleerd dan in mijn hele leven hier voorafgaand. Let wel: tegen een jochie van een jaar of 7. Ik vraag me nu werkelijk nog af of Hans en zijn zoontje ooit nog in een stadion geweest zijn.

Na de wedstrijd mochten we als “criminelen” langs een groot aantal hoge containers oplopen, om niet tussen het uit-publiek terecht te komen. Politie te paard en snauwende stewards riepen ons toe dat we moesten wachten. Eerst moesten de supporters van AJAX in de bussen om snel weg geleid te kunnen worden. Ook moesten we verder bij de containers vandaan gaan staan, omdat we anders alsnog weleens door trottoirtegels getroffen zouden kunnen worden…..

Ik heb me destijds voorgenomen dat dit voor mij meteen de laatste wedstrijd in een stadion geweest zou zijn, althans: in een stadion bij een competitie wedstrijd. En ik heb woord gehouden: ik ben er ook nooit meer geweest. Wel bij het Nederlands elftal en ook bij onze nationale damestrots in het FCU stadion tegen Noorwegen, maar dat is echt andere koek.

Het zal misschien allemaal inmiddels wel een beetje beter zijn….? Hoewel: afgelopen seizoen kan ik me niet voorstellen dat mensen weer met veel plezier wedstrijden bezochten. De bekerfinale was één grote aanfluiting, mede veroorzaakt door diverse spelers waaronder met name Luuk de Jong en Dusan Tadic. Jennen, voorwenden van blessures, zaniken tegen de scheids, tijdrekken en alles doen wat voetbal juist Onaantrekkelijk maakt. En dat alles in combinatie met een scheidsrechter die weigerde op te treden. Ik kan me zeker voorstellen dat het wél goedbedoelende publiek tegenwoordig vaak met angst en beven aanwezig is, om te bezien in welke minuut hun wedstrijd nou weer stil gelegd gaat worden door opstootjes en of door de zoveelste gegooide beker evenementenbier door een stelletje idioten……..

Echt veel leuker vindt ik het langs de lijn bij de amateurs. En dan bedoel ik ook echt de amateurs. Amateurs zoals wij bij S.V.F. zijn. Ik kan genieten van traditionele dorpsclubs, waar de zoon van…… gewoon in het doel staat en waar Petertje van …… op het middenveld voetbalt, waar de broer van ….. (en eigenlijk onze beste speler) te laat was en dus op de bank begint en waar vervolgens het 16-jarige talentje van de club alsnog mag starten in de basis.  En waar jeugdspelertjes de loten verkopen om de clubkas te spekken en waar het spelertje van de week vol trots de bal laat zien waar onze eerste elftal spelers hun handtekening op gezet hebben………   En waar soms een balsponsor genoemd wordt die eigenlijk pas achteraf hoort dat hij balsponsor was……… En waar heel soms een keeper zijn voetbalschoenen vergeten is en vervolgens in een winkel alsnog een paar met maat 48 kon kopen……  En waar het hoofdveld af en toe dermate slecht is dat een scheidsrechter besluit om alsnog op het trainingsveld te gaan ballen…….. 😊

En let wel: ook onze spelers zijn wel degelijk met geld bezig bij de club, namelijk gewoon om contributie te voldoen en hun eigen voetbalschoenen kopen en net als wij  betalen voor hun biertje na afloop. Lekker spelen tegen andere dorpsclubs uit onze regio, waarbij de beide mid-mids elkaar kennen van haver tot gort en zo elkaar willen aftroeven. Gewoon in plaats van “met de bus” naar een vreemde club heel ver weg, met eigen auto naar onze tegenstanders. En op de terugweg misschien nog effe met een paar man naar de Mac, om daarna in Cothen het verorberde “vet” nog effies te verdunnen met een biertje. Jouw bestuursdienst draaien en er voor de zoveelste keer achter komen dat men daar bij andere clubs niet aan doet……. Grensrechters van de tegenpartij in gedachte vervloeken maar jezelf inprenten om jezelf toch maar weer in acht te nemen……..  In derby’s vooraf en na de wedstrijd in de bestuurskamer en de kantine praten over de wedstrijd, zonder elkaar de huid vol te schelden. Direct na het laatste fluitsignaal jezelf vermannen en de tegenstander netjes bedanken en (met een klote gevoel, maar bijt op je lippen) toch maar geluk wensen bij puntverlies……  Weddenschappen met sommige supporters van andere clubs over de uitslag en later samen een bakkie doen in een plaatselijke horeca gelegenheid om “af te rekenen”. En dan natuurlijk lekker lullen over “dat vroeger natuurlijk toch alles veel beter was….. 😊”)

Na een periode met Joost Kooijman krijgen we nu Gerard Pouw als hoofdtrainer. Joost heeft (ik heb het al eerder aangehaald) het niet getroffen tijdens zijn SVF periode. De SVF-periode van Joost stond min of meer gelijk aan de Corona periode. Met horten en stoten een competitie moeten afwerken, is gewoon niet prettig. Erg jammer, maar sommige dingen zijn niet anders. Joost heeft het zeker niet slecht gedaan, waarvoor alsnog mijn dank. Ik hoop dat je snel weer een leuke club zal vinden en daar ook veel plezier zult beleven. Nu verder met Gerard en daar kijk ik naar uit. Een prachtige indeling met bijna allemaal echte dorpsclubs zoals onder andere : Aurora, Austerlitz, DVSA en natuurlijk ook (inmiddels angstgegner) Schalkwijk. Daarnaast diverse oude bekenden waaronder : HDS, Faja Lobi, Patria, SVMM, Eemboys en SVP. En vervolgens begroeten we van harte de voor ons nieuwe clubs: VVZ, VOP en Vliegdorp. Alle drie verenigingen waar ik nog nooit geweest ben. Erg benieuwd wat Gerard er van gaat maken van dit seizoen, zonder de druk op te willen voeren………. 😊

Net als bij jouw, ben ik het meestal aan het einde van een seizoen wel een beetje zat. Zeker wanneer er niks meer op het spel staat, wordt het vaak erg saai. Het zou mooi zijn wanneer dat komend seizoen anders is. Maar jullie zullen begrijpen: van mij mag het allemaal weer van start gaan. Amateurvoetbal zoals dat bedoeld is. De mouwen opstropen tegen onze tegenstanders en zeker thuis in Cothen met “het mes tussen de tanden” zorgen dat de punten hier blijven. Alhoewel….? Met het mes tussen de tanden? Nee…, laten ze dat maar in het betaalde voetbal doen en bij de “betaalde” amateurs. Dáár gaat het om geld en dat zorgt alleen maar voor gezeik, gezanik en gedoe.

Kelderklasse voetbal zonder geld, idioten en domme spelers??

I love it ! Veel leuker dan betaald voetbal!!!

Laten we maar weer starten 😊 Ik zie er naar uit.

Groet, Kees

Fysiotherapie

advertisement

Word lid

Lid Worden bij SVF

WIL JIJ ONS HELPEN ? KLIK DAN HIERONDER

Vacatures bij SVF

Privacy policy

privacy-policy