De historische goal van Leo

01 Jun 2020 | Laatste Nieuws

Op 25 mei was het precies vijftig jaar geleden dat de meest historische treffer in de Utrechtse voetbalgeschiedenis werd gescoord. We hebben het over 24 mei 1970, de dag waarop het beslissingsduel GVAV tegen DOS stond geprogrammeerd. In het aloude Oosterpark-stadion waren ruim 3000 Utrechtse fans samengepakt om een zenuwslopende middag mee te maken. DOS moest immers winnen om niet te degraderen, de Groningse formatie had aan een gelijkspel genoeg om in de eredivisie te blijven.

Onderweg naar het noorden had het DOS-gezelschap een tussenstop gemaakt in het Drentse dorp Norg waar een uiterst onrustige nacht werd doorgebracht. Er was immers op het kerkplein naast Hotel Karsten een kermis aan de gang die tot ver in de nacht luidruchtige klanken veroorzaakte.

Hoe dan ook, tal van spelers waren zo wakker gebleven dat er enkelen van hen van de nood een deugd maakten om tijdelijk deze kermis te bezoeken. Het trainersduo Lazslo Zalai en Louis van den Bogert was machteloos en ook clubarts Bram Querido kon alleen met slaaptabletten uitkomst bieden. Het zag er naar uit dat DOS de volgende dag van een koude kermis zou thuiskomen, dat pakte heel anders uit. Bij aankomst in het Oosterpark-stadion arriveerde tegelijk de spelersbus van GVAV, en tot hun verbazing zagen ze een slaperig maar ook uitgelaten DOS-selectie binnenrijden.

Het werd die middag uiteindelijk 0-1, het was Leo van Veen die met een machtig afstandsschot doelman Tonny van Leeuwen tot capitulatie dwong. En hoe de thuisclub, gesteund door de fanatiek aanhang, ook aandrong, DOS wist met een uitblinkende doelman Henk van Ledden in een hoofdrol, van geen wijken. Toen scheidsrechter Wim Schalks na 95 minuten affloot, vlogen de DOS-fans uitgelaten de grasmat op, met vooral Leo van Veen en Henk van Ledden als doelwit.

Zelf was ik na afloop getuige van uitbundige taferelen in de kleedkamer van DOS waar ook de spelersvrouwen werden toegelaten om in de feestvreugde te delen. Er was een polonaise met een doornatte voorzitter Willem Kernkamp voorop, in de wetenschap dat deze zege de basis had gelegd voor de fusiebesprekingen die hij kort daarna met bestuursleden van Elinkwijk en Velox zou hebben. De treffer van Leo in 1970 bleek uiteindelijk de basis te hebben gelegd voor de Utrechtse voetbalfusie.

Hans van Echteld

Fysiotherapie

advertisement

Word lid

Lid Worden bij SVF

WIL JIJ ONS HELPEN ? KLIK DAN HIERONDER

Vacatures bij SVF

Privacy policy

privacy-policy