‘T Goy – SVF, Blunderende scheidsrechter benadeeld SVF

28 Mar 2022 | Heren Zaterdag S.V.F. 1

De wedstrijd ’t Goy – SVF kreeg een zeer opmerkelijk verloop. Laat ik beginnen met het feit dat de allereerste persoon welk ik tegenkwam op Sportpark Den Eng, Ries Hoogland was. Toen ik 8 jaar was (60 jaar geleden) kwamen we elkaar al tegen op deze locatie en dat betekent uiteraard dat deze persoon wel heel veel voor deze club betekend heeft. Ries met zijn sigaartje aan, rustig kuierend om het veld heen, al kijkend of er soms nog niet ergens iets niet klopt……. Tijdens mijn “carrière” op de lagere Landbouwschool gingen we tussen de middag al regelmatig een balletje trappen op het (toen nog) enige veld van ’t Goy, samen met enkele andere “Kezen”, namelijk Kees Spelt en Kees Middelweerd. En die jongens kwamen we dan op zaterdagen weer tegen in de wedstrijden SVF – ’t Goy of andersom.

Afijn, dat ten aanzien van de nostalgie, nu naar de wedstrijd. ’t Goy is de laatste jaren best een lastige tegenstander voor SVF, mede natuurlijk omdat diverse spelers vanuit Houten hier hun plek gevonden hebben. En daar is natuurlijk niks mis mee, want een dorp met 635 inwoners (laatste cijfers) kan met hun zeer gezellige voetbalclub wel enige toeloop gebruiken. De wedstrijd staat onder leiding van de heer A.H. Abdullah en deze scheidsrechter zou een wel zeer grote stempel drukken op het verloop van deze match, maar daar later meer over. De eerste helft ontwikkelt zich gelijk opgaand, met wel iets meer dreiging en gevaar vanuit ‘t Goy. En hoewel ook S.V.F. kansjes en mogelijkheden kreeg, was dat zeker ook voor ‘t Goy het geval. In de 19e minuut resulteert dit in een onvoldoende verdedigende actie, waardoor ’t Goy op 1-0 kan komen en dat dus ook doet. ’t Goy probeert meteen door te drukken maar SVF raakt hiervan niet echt onder de indruk. Wahib is met een blessure inmiddels vervangen door Adoni en Ncik van Vulpen raakt ook geblesseerd en daarvoor komt Bart van Dijk. Bart laat meteen zien wat hij in zich heeft en loopt door op een diepe bal. De keeper van ’t Goy twijfelt, waardoor Freek in balbezit komt en de 1-1 op het scorebord kan zetten. Aan het einde van de eerste helft volgt een 100 % kans voor Rigino, maar de bal belandt uiteindelijk niet achter de keeper van ’t Goy. Oftewel: rust met een 1-1 stand.

De tweede helft begint met 2 zeer grote kansen voor SVF. Eerst is het Sander die pal voor het doel een voorzet zo in kan schieten, maar hij krijgt de bal kennelijk volledig verkeerd op zijn voet. Vervolgens is het Bart die na een goeie actie de lat raakt en is er nog een discutabele situatie waarbij Freek ten val gebracht wordt. Scheids Abdullah ziet er geen penalty in en laat gewoon doorspelen. SVF is nu toch echt de betere ploeg en Adoni, Vince en ook Freek krijgen goeie kansen. Eén actie van Freek mag niet onvermeld blijven waarbij hij met een bijzonder fraaie beweging de linksback van ’t Goy al “poortend” voorbij gaat. De beste jongen had het geeneens in de gaten. In de 65e minuut weer een bijzondere actie van Bart waarbij hij de bal in twee keer over doelman Dolf Uiterwaalweet te krijgen en 1-2 scoort. Zette ’t Goy hier dan niets tegenover? Nou…, zo was het nou ook weer niet, maar in de tweede helft (tot aan het moment van de blunderende leidsman) was het toch SVF dat de overwinning verdiende. Het enige wat niet goed gedaan werd; was de wedstrijd “op slot gooien” met nog minimaal 1 of 2 extra doelpunten, zodat het vertrouwen bij ’t Goy weg zou ebben.

Dan volgt de o zo belangrijke 80e minuut van deze wedstrijd. Bij een voorzet van ’t Goy gaan zowel keeper Marcel als een spits van ’t Goy springend naar de bal. Marcel springt op, wordt fors gehinderd, maar weet de bal uit de doelmond te krijgen. Normaal gesproken mag een keeper in het doelgebied toch niet gehinderd worden (is toch nog steeds zo?) maar scheids Abdullah liet doorspelen. Beide spelers, waaronder Marcel, blijven geblesseerd liggen in het doel waarna de scheidsrechter alsnog af fluit voor blessure behandeling van deze beide spelers. En dan gaat het fout: de heer Abdullah wil gaan hervatten met een scheidsrechtersbal aan de rand van de zestien meter, dicht bij de oudlijn, waar een speler van ’t Goy en “onze” Bas Terlouw bij gaan staan. De scheids ziet een klein beetje bloed op de knie van Bas en waar in de hele wedstrijd dan verzorging het veld in mocht komen bij een blessure, stuurt hij nu Bas buiten het veld. Zeer merkwaardig, echter de volgende blunder komt er al weer aan:  zonder ook maar een SVF speler de mogelijkheid te geven bij de scheidsrechtersbal te komen staan, geeft hij de bal pardoes zo mee met de speler van ’t Goy. Uiteraard is er dan desoriëntatie in de verdediging, waardoor een vrijstaande Goyenaar aangespeeld kan worden die de 2-2 kan maken. Hevig protestvan SVF zijde wordt niet gehonoreerd. Vervolgens kan de wedstrijd weer alle kanten op, SVF krijgt mogelijkheden en ’t Goy weet ook nog de lat boven Marcel te raken. Uiteindelijk valt het allemaal de goeie kant uit voor de thuisclub: in de laatste officiële minuut weten zij de 3-2 te scoren, met een gefrustreerd SVF achter zich latend. Scheids Abdullah plakt er nog 9 a 10 minuten blessuretijd aan vast, maar er komt geen wijziging meer in de stand.

En zo drukt dus jammer genoeg de leidsman wel een zeer grote stempel op de uitslag. Het kan niet anders zijn dan dat hij ‘s nachts nog een paar keer wakker geschrokken is van de blunder(s) welke hij aan de dag heeft gelegd in deze wedstrijd. Natuurlijk mag iedereen fouten maken, aan het einde van de competitie sta je als team altijd weer op de plek waar je hóórt te staan. Maar in deze wedstrijd werden we toch wel degelijk fors benadeeld door een foutieve beslissing van de heer Abdullah, daar kan toch niemand omheen. Eerlijk is eerlijk toch? Als scheids weet je namelijk drommels goed het verschil tussen een door jouw gemaakte discutabele beslissing in een wedstrijd, ten opzichte van een ketser van jewelste. Erg jammer dat hij zichzelf niet herstelde, want dat had weldegelijk alsnog gekund.

Conclusies: 3-2 verloren waar we zeker in de tweede helft de betere waren, verzuimd om met name in die tweede helft 1 a 2 extra doelpunten te maken (het had ook maar zo 4-5 kunnen zijn), zeer matige scheids welke met name in de tweede helft ook zorgde voor veel irritatie (trad niet op), maar ook goeie dingen gezien waaronder MOTM Bart van Dijk. Interview met Bart vind je hier: