Van de voorzitter augustus 2016

17 Aug 2016 | Laatste Nieuws

Van de voorzitter,

Het voetballen is nu gewoon weer echt begonnen !! De jeugdweek is voor mij ieder jaar weer het eerste sein van een nieuw seizoen. Vanmorgen mocht ik de jeugdweek weer openen door het hijsen van de vlag, samen met deelnemer Stijn Mocking. Honderd-zeventig kinderen gaan er een mooie week van maken. Trots op al die mensen die dit weer mogelijk maken. Het wordt in ieder geval prachtig weer de hele week, dus dat komt zeker goed allemaal.

Ook best genoten van het kleine toernooitje op ons sportpark, samen met de eerste teams van Aurora, Schalkwijk en M.E.C. uit Maurik. Leuke, pittige, maar vooral sportieve wedstrijden waren het, met vooral de bedoeling om spelers en tactiekjes uit te proberen. Niet alleen gezellig dus, maar zeker ook nuttig.
Ik heb aardige dingen gezien en natuurlijk hebben we ook nog kinderlijke fouten geconstateerd. Niet erg, als je er maar van leert. Het is tenslotte niet voor niks een oefenprogramma.

Ik zie het nieuwe seizoen bij S.V.F. sowieso als een nieuw begin. Er zijn behoorlijk wat wijzigingen waar we mee te maken krijgen. Een bijna gehele nieuwe staf bij het eerste, een nieuwe grensrechter, maar ook zullen andere spelers weer kansen krijgen bij onze nieuwe trainer Edwin Bakker. Ook komt er nu echt veel meer aandacht voor het tweede merk ik nu al, waarbij ik hoop dat spelers welke (tijdelijk) buiten de boot vallen, zich weer positief op gaan stellen richting S.V.F. 1.

En ook nog maar drie “mannenteams” op de zondag…… Ooit hadden we er acht !! Wel hebben we nu twee zaterdag elftallen, er is dus wel degelijk een verschuiving aan de orde. We hadden samen al afgesproken dat we komend seizoen gaan gebruiken om het zaterdag-zondag verhaal eens goed en vooral vereniging breed uit te gaan diepen. Een eerste begin daarover wordt gemaakt op 29 augustus aanstaande.

En ook bij onze dames is er best wat aan de hand. Vorig seizoen heeft zich dat al ingezet. De sfeer is drastisch verbeterd ten opzichte van een periode daarvoor. Dit is écht niet bedoeld als een sneer richting de vorige periode, het is alleen wel een feit. Inmiddels hebben we volgens mij al 20 ! dames die graag in ons vlaggenschip willen spelen en dat is top natuurlijk. Ik zie die meiden ervoor aan om er nog een stuk of 10 bij te verzamelen, zodat we wellicht na de winterstop misschien wel met 2 teams de competitie in kunnen….. Zo zie je maar, als iets gaat lopen kan het snel gaan. Heel veel plezier dames !

Op 20 augustus gaan we met het Bestuur aan de slag met ons bestaande beleidsplan. Een beleidsplan is wat mij betreft een dynamisch gebeuren. Met regelmaat zal je dit plan er weer bij moeten pakken, om te bezien of alles nog wel loopt zoals we dat voor ogen hadden en hebben. Want anno 2016 veranderen zaken nou eenmaal snel, om niet te zeggen heel erg snel. We zullen moeten schakelen op sommige fronten. Kijken welke passages nog overeenstemmen met de werkelijkheid en waar we aanpassingen zullen gaan doen. Welkom in de nieuwe wereld zeg ik weleens, in een wereld waarin nou eenmaal vaak anders gedacht en gedaan wordt dan 30 of 40 jaar geleden. Oftewel: het goeie behouden en de minder goeie dingen vooral snel aan gaan passen. We houden jullie op de hoogte.

Ik vertelde al dat op 29 augustus een begin wordt gemaakt rondom het zaterdag-zondag thema. Met zowel de TC senioren alsook met de TC jeugd gaan we eerst om tafel. We gaan daarin brainstormen over een aantal thema’s.  Brainstormen zonder aanziens des persoons, oftewel: we gaan het uitdrukkelijk niet hebben over onze “poppetjes”, we gaan het hebben over zaken waarvan we denken dat het beter kan of zelfs beter moet. En dit alles met de club S.V.F. voorop. Wat goed is voor de club, dát gaan we doen !

Het belangrijkste discussiepunt hierin is het volgende:

Hoe komt het dat wij met S.V.F. 1 in de 5e klasse gaan spelen en andere vergelijkbare clubs in de buurt 4e of zelfs 3e klasser zijn.

Vergelijkbare clubs vinden wij: Aurora, Odijk, Bunnik, Schalkwijk, ’t Goy, HDS, DEV Doorn, SCR, M.E.C. Achterveld en …….. ?
We willen nog steeds heel graag in het linkerrijtje 4e klasse spelen, met af en toe een periode titel, of meedoen om het kampioenschap.
Dan komt terecht de vraag naar voren: Wat doen we niet goed ? Of wat gaat er niet goed ? Of wat doen onze collega clubs beter dan wij ?
Want eerlijk is gewoon eerlijk: we worden voorbij gestreefd door onze collega’s. Hulde voor hen, ze doen het kennelijk beter dan wij en wij zullen dus aan de slag moeten.

Er zullen enkele brainstormsessies komen waarin de bovenstaande vraag centraal staat.  Op de eerste avond zullen komende thema’s aan de orde komen, nogmaals: uitdrukkelijk zonder met onze vingers te wijzen naar poppetjes. Wie wel individuen aan gaat wijzen als “schuldige” die heeft het niet begrepen.

Trainer met name in laatste jaar.
Is het verstandig om 3 jaar of soms langer met dezelfde hoofdtrainer te werken en is het verstandig om de besluiten daaromtrent (te) veel bij spelers neer te leggen ?
Nogmaals: dit betreft geen verwijten richting trainer, het zijn vraagstukken welke wij hier op tafel gaan leggen om er als club beter van te worden !!
We gaan het dus hebben over procedures welke we gevolgd hebben en brainstormen over de vraag of we in die procedures niet moeten wijzigen.

Fysiek van de spelers.
Aan de orde kwam ook de fysiek van onze spelers. Trainen wij teveel op techniek, met name ook bij de jeugd ? Laten we het fysieke liggen ? We hebben best moeite als we “fysieke clubs” tegenover ons krijgen. Voorbeelden: Schalkwijk, Odijk, DWSV, PVC, maar ook SCR in oefenpotjes. We kunnen daar kennelijk niet “omheen voetballen”.
Uiteraard spelen hier ook andere zaken een rol, waaronder : -het vertrouwen van spelers, -vorm, -stand op de ranglijst en vooral ook scorend vermogen. We gaan ermee aan de slag.

Kwaliteit van de groep.
Duidelijk is uiteraard; dat afgelopen seizoen de kwaliteit van de groep minder was dan de jaren daarvóór. Dat is pertinent geen diskwalificatie van onze huidige groep, maar als een aantal belangrijke en bepalende spelers wegvallen, dan is dat bij een club zoals S.V.F. niet zomaar op te vangen. En als gedurende het seizoen er dan ook nog een aantal spelers om uiteenlopende redenen vaak niet bij kunnen zijn, dan wordt het wel erg moeilijk.  Dat neemt niet weg dat we echt nog wel goeie spelers hebben binnen de gelederen. En daar gaan we het gewoon mee doen !!

In de watten leggen.
We vragen ons echt af of wij onze spelers bij SVF niet al te veel in de watten leggen. Werkelijk alles is, of wordt geregeld. Kleding (met name voor de selectie zeer uitgebreid), wassen van kleding,  trainingsaccommodatie, leiders (vaak zelfs 2 per team), 2 keer trainen in de week voor (bijna) alle teams, kantinezaken en openingstijden, soep en broodjes, verzorging, vervoer, kunstgras, ballen worden klaar gelegd en opgepompt, scheidsrechters én assistent scheidsrechters zijn of worden geregeld, sponsoren worden geregeld, en ……….bedenk het maar……
Sommige spelers vinden het zelfs al een beetje gek dat hun team geen trainingspakken en of tassen (gratis) hebben of krijgen….. Voor de zoveelste keer : het gaat niet over poppetjes, het gaat over de vraag hoe het beter of anders kan.

Structuur.
We zijn regelmatig trots op onze goeie organisatie. Is dat nog steeds wel zo ?
Staat alles ook nu in 2016 nog altijd wel goed ? Worden poppetjes op sommige momenten niet te belangrijk ? Schuiven we niet teveel in andermans schoenen ?
Is alles nog steeds in het belang van S.V.F. ?
Voor de zoveelste keer : dit zijn geen verwijten, dit zijn vragen waar we mee worstelen !

Staan alle neuzen wel dezelfde kant op ?
Weet iedereen wel wat we graag willen ? Doet het ene “poppetje” hetzelfde als het andere ? Of zijn er poppetjes welke hun eigen “dingetje doen”? Wat willen we : 4-4-2 of 4-3-3 bij de hele club en communiceren we dat met elkaar en met name tussen jeugd en senioren ? Of is dat eigenlijk helemaal en zelfs totaal niet belangrijk ?
Iedereen weet: als je met één vinger naar een ander wijst, dan wijzen er drie vingers naar jezelf. Communiceren wij dit zelf allemaal wel op de juiste manier ?

Wrijvingen
Natuurlijk ontstaan er fricties als het “vlaggenschip” bij een club niet goed draait. Dit is wel degelijk aan de orde, juist óók binnen een club als SVF. Er worden soms dingen geroepen welke we beter binnenskamers hadden kunnen houden. Zaken gaan dan soms een eigen leven leiden en/of worden gebruikt om mensen in diskrediet te brengen. Teleurstellingen worden soms op de verkeerde manier vertaald. Uitspreken die kwesties en niet laten “sudderen” zodat de misverstanden alleen maar groter worden. Transparantie en duidelijkheid is belangrijk hierbij.

Zaterdag / zondag of zondag / zaterdag
En daar komt ie: zoals bekend is er een discussie geweest over de vraag of we met de selectieteams op zondag blijven voetballen. Er is veel “geroepen”, maar naar onze mening te weinig onderzocht. Terecht is er voor gekozen om komend seizoen niets te veranderen wat dit punt betreft en eerst nader onderzoek te doen. Meten is weten is ons devies, eerst zaken goed en degelijk uitzoeken.
Men ??? “roept” dat we veel geblesseerden hebben bij S.V.F., echter niemand kan bewijzen dat wij meer blessures hebben dan andere clubs.
Men ??? “roept” dat er maar heel weinig A-junioren de stap naar de senioren op zondag maken, maar echte bewijzen en of cijfers hebben we niet.
Men ??? “roept” dat veel A-junioren liever op zaterdag spelen. Maar als we hen daarnaar vragen blijkt voor diverse spelers op zondag spelen toch eigenlijk óók niet echt een probleem is.

Kortom: aan de slag ! Geen verwijten naar elkaar, dat heeft geen enkele zin. Wel kritisch zijn en fouten eruit halen. Edwin Bakker is onze hoofdtrainer vanaf nu. Edwin bepaalt (samen met zijn staf) de opstellingen van ons eerste. Wij zullen vanaf de zijlijn alles doen wat in ons vermogen ligt, om S.V.F. weer in de vierde klasse te krijgen. En dat zal zeker niet makkelijk zijn, want er zijn natuurlijk meer verenigingen die graag willen promoveren. In ieder geval willen we onszelf straks niets te verwijten hebben, als het dit seizoen nog niet lukt.

We gaan op naar een spiksplinternieuw seizoen. Gewoon lekker opnieuw en met een volledig schone lei beginnen. Ik heb nu alweer leuke dingen gezien. In twee wedstrijden scoorden we al zeven keer. We speelden gelijk tegen derde klasser D.E.V. en tegen vierde klasser Rivierwijkers. Goeie potjes met vooral de wil om er iets van te maken. Wég met die last en dat juk van vorig seizoen.
En gelukkig zag ik ook al weer veel spelplezier. En daar gaat het toch om ??  Kortom: wij hebben er weer zin in !!

Groet,
Kees, mede namens Harry en Anton.

Fysiotherapie

advertisement

Word lid

Lid Worden bij SVF

WIL JIJ ONS HELPEN ? KLIK DAN HIERONDER

Vacatures bij SVF

Privacy policy

privacy-policy