Hebt u dat nou ook ?

18 Jul 2016 | Laatste Nieuws

Systeemfoutjes.

Mijn maandag begint ietsje minder goed. Ik krijg een telefoontje over een inbraak bij een relatie van onze Onderlinge. Tijdens het weekend is ingebroken in de schuur en er zijn diverse spullen weggehaald. Niet leuk, want een inbraak heeft altijd veel impact en de daders zijn doorgaans niet te vinden.  En dat zet me eens verder aan het denken. Want ik ben nu ruim 30 jaar bezig in het verzekeringsvak en heb inmiddels al heel veel inbraken en of diefstallen meegemaakt. Even een inschatting: laten we zeggen dat ik per jaar gemiddeld 10 inbraken/diefstallen mag…..afhandelen. Dat zijn dus totaal ongeveer zo’n 300 zaken waar ik mee bezig ben geweest.  Nog nooit, leest u dit a.u.b. nog maar een keer : NOG NOOIT heb ik meegemaakt dat inbrekers opgepakt zijn. Nóg maar een keer : NOG NOOIT heb ik meegemaakt dat inbrekers opgepakt zijn. Hoe dat nou komt ? Tsja dat vraag ik me dus ook vaak af.

Ik kom er steeds meer achter dat dit gegeven nou eenmaal in ons systeem zit. Er is kennelijk geen prioriteit aanwezig om inbrekers op te pakken. De politie komt kijken…..?? Is dat zo ? Oké: soms komt de politie kijken en doet een onderzoekje, maar in minimaal 80 % zonder succes.  Kúnnen die politie agenten geen boeven opsporen dan ?  Tuurlijk wel, politieagenten zijn echt niet dom of gek, dat kunnen ze wel degelijk. Alleen ons systeem zegt dat zij zich beter met andere zaken kunnen bezig houden. Voor de goed orde: ik verwijt politiemensen niks he..!! Die doen ook maar wat hun gevraagd en opgedragen wordt.  Het is ons systeem beste mensen: U betaald premie aan uw verzekeringsmaatschappij en wij als maatschappijen betalen gewoon uit na een gedekte schade. De behoefte om inbrekertjes daarna op te sporen is niet meer aanwezig. Nogmaals: geen verwijt aan politie en ook geen verwijt aan vele anderen, die kunnen er verder ook weinig aan doen.
En wij ? Wij als tussenpersonen en verzekeraars ? Wij verrekenen dat alles gewoon weer in de premie en zo zijn we met zijn allen gewoon inbrekers aan het financieren toch ? En als in een bepaalde regio de inbraken toenemen dan doen we toch gewoon de tarieven omhoog ? (even voor de goede orde: bij ons gaat de premie NIET omhoog)

Heel veel reisverzekeringen doen wij via één bepaalde maatschappij. Het is geen geheim dat deze maatschappij ooit een onderzoek gedaan heeft naar gestolen/geclaimde RayBan zonnebrillen. Uit dat onderzoek is gebleken dat er in enig jaar meer RayBan zonnebrillen als gestolen gemeld waren, dan dat er in dat betreffende jaar verkocht waren in Nederland…. Een zeer opmerkelijke constatering uiteraard, maar verder nemen we het gewoon voor kennisgeving aan. Oftewel : we doen een plas en alles blijft zoals het was.

En ook op andere gebieden is het gewoon niet anders. Supportersgeweld in het voetbal niet uit te bannen ? Grotere onzin bestaat natuurlijk niet. Iedereen weet wie de raddraaiers zijn. Iedereen weet ook dat we wel degelijk in staat zijn om raddraaiers op te sporen. We kunnen van olie plastic maken, we kunnen zien dat in het binnenste van de planeet Mars water aanwezig is, we kunnen een auto zonder chauffeur de snelweg op sturen, maar we met zijn allen niet in staat om voetbalhooligans uit te schakelen…… Hoe dat komt ? Zeg het maar. Ik denk dat we het gewoon niet willen. De raddraaiers gebruiken ons om in de picture te komen en we laten het met zijn allen gewoon lekker toe. We blijven honderden euro’s betalen voor de stadions en met name ook voor FOX sport, want we willen natuurlijk wel voetbal blijven kijken. We kopen ieder jaar voor minimaal € 80,00 per stuk zowel het nieuwe thuis- als ook het uit tenue van onze favorieten, om thuis te constateren dat dit eigenlijk best wel duur was.  En zo is het ook met die exorbitante salarissen van spelers. We klagen er met zijn allen over, maar verder doen we gewoon helemaal niks ! Toch ? Dertien miljoen per jaar !! gaat Pelle verdienen weliswaar in China, maar ook hier worden maandelijks forse bedragen afgetikt. We vinden het best erg allemaal, maar het zit nou eenmaal in ons systeem om er alleen maar over te klagen en verder niks te doen.

En zo is het natuurlijk ook gegaan met de hypotheken. Ook daar werd door de overheid een systeem in het leven geroepen waarvan we eigenlijk allemaal wel wisten dat het een keer fout moest gaan. Maar eigenlijk was het ook wel lekker die rente aftrek. Want hoe meer rente je af kunt trekken, hoe voordeliger het is…., toch ? De óverheid maakte de rente aftrekbaar en daarna vonden ze dat met name de aflossingsvrije hypotheken één van de boosdoeners was van de crisis. Oftewel: we konden lekker de schuld in de schoenen schuiven van banken en verzekeraars.  Ja dank je de koekoek zeg…: als je als overheid dan de hypotheekverstrekkers de gelegenheid geeft…… Hoe zeggen ze dat ook weer : “de gelegenheid maakt de dief toch ?” Slimme mensen bij banken zorgen wel voor “mooie” producten.

Onlangs reed een auto dwars over één van onze rotondes heen. U weet dat (zoon) Rob vier stuks rotondes in de gemeente heeft geadopteerd. Wij maken ze mooi (althans dat vinden wij) en onderhouden ze, waarna bedrijven sponsorborden kunnen plaatsen. Een prachtige formule overigens, met win-win-win-win situaties. Gemeente blij, veel mensen blij, wij blij en sponsoren blij !
Een auto reed pardoes de rotonde op en reed ook nog toevallig het sponsorbord van onze Onderlinge Verzekeringen Cothen aan flarden.  Tot op heden hebben we alles in het werk gesteld om de dader te vinden, om zo de schade te kunnen claimen. Er zijn diverse mensen die weten wie de veroorzaker was en ook de politie is op de hoogte. Er zijn foto’s genomen van de auto, maar het nummerbord moest onherkenbaar gemaakt worden. Oftewel: de schade is tot op heden niet door ons te claimen, want we hebben nog steeds geen gegevens over de dader. Privacy bescherming noemen we dat en dit gaat echt heel ver.  En ook dát hebben we met zijn allen goed gevonden geachte medeburgers. En soms is dat ook best goed, want mensen hebben natuurlijk wel recht op privacy. Het gaat helaas vééél te vaak vééél te ver volgens mij die bescherming. Niet dat ik zou willen dat de handjes van zo’n boefje afgehakt zouden moeten worden…..maar wel zou ik graag mijn schade vergoed willen hebben.

Maar ja……, inmiddels weten we het wel: het zit nou eenmaal in ons systeem beste mensen.  De overheid verzint de dingen en we vinden het allemaal wel goed zo. We mopperen en we klagen ons te barsten, maar we doen niks. Ik niet, maar U ook niet ! Burgemeesters, wethouders en ook raadsleden en ministers (en zelfs premiers) schelden we inmiddels de huid vol en worden tegenwoordig soms zelfs met de dood bedreigd. Oftewel: zo’n overheidstaak gaan we zelf dan ook maar niet doen of “op onze hals halen”. Brandweermensen en ambulance personeel wordt het werken met regelmaat onmogelijk gemaakt en we doen met zijn allen lekker niks. Of liever nog: we doen een stap opzij! Het systeem is nou eenmaal zo en we houden dat keurig met zijn allen in stand. Daar zijn we dan namelijk weer wél goed in….

Even terug naar de inbraak in de schuren van onze relatie. Vroeger ging ik meteen kijken na zo’n telefoontje. Ter plaatse de stand opnemen over hoe het gebeurd was en of er nog sporen waren en of de politie wel ingeschakeld zou zijn. Ik vraag aan mijn relatie of de politie al geweest is. Dat blijkt niet het geval. Verzekerde moest maar even langs komen om aangifte te doen, maar….: hij kon het eventueel ook digitaal melden….Ik wacht het politierapport maar weer af. En de dader(s)? Gevlogen beste mensen, gevlogen.  Het is niet anders, ik had ook niks anders verwacht….!  Gewoon wachten op de volgende inbraak en de schade maar weer netjes en correct uitbetalen.

Het zit in ons systeem beste mensen, het zit gewoon in ons systeem….!

Groet,
Kees

Fysiotherapie

advertisement

Word lid

Lid Worden bij SVF

WIL JIJ ONS HELPEN ? KLIK DAN HIERONDER

Vacatures bij SVF

Privacy policy

privacy-policy