Column JDVDZ: Bestrijding Racisme in voetbal

02 Dec 2019 | Laatste Nieuws

Aan alle leden, ouders, supporters en belanghebbenden van SVF,

Onderstaand schrijven en column van Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal, heeft het bestuur van SVF ontvangen waarin de maatregelen worden gepresenteerd om racisme in het voetbal te bestrijden. Wij vinden het belangrijk deze informatie met jullie te delen zodat je kennis kunt nemen van het plan van aanpak.  

Met vriendelijke groet,

Het bestuur.

——————————————————————————————-

Beste bestuurder,

Kabinet en KNVB presenteren uiterlijk op 31 januari een gezamenlijk aanvalsplan om racisme in het voetbal te bestrijden. Het plan gaat onder meer bestaan uit strengere straffen, de inzet van slimme camera’s, een app voor anoniem melden, een meldplicht bij stadionverboden en een voorlichtingscampagne. Dit is de uitkomst van een overleg tussen minister-president Rutte, minister Bruins (Medische Zorg en Sport) en minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en de KNVB-directeuren Gudde (betaald voetbal) en Van der Zee (amateurvoetbal).

Incidenten
De afgelopen weken zijn er racistische incidenten in het voetbal geweest. Dit soort vreselijke gebeurtenissen horen niet in de samenleving en sport thuis. Iedereen moet met plezier kunnen sporten en daar hoort racisme niet bij. Er gebeurt al veel om racisme tegen te gaan in het voetbal. Maar de recente incidenten zijn aanleiding geweest voor het kabinet om in gesprek te gaan met de KNVB om gezamenlijk extra maatregelen te nemen.

Gesprek
Het gesprek tussen kabinet en KNVB vond plaats op de thuisbasis van het Nederlandse voetbal. In het gesprek werd samen met voetballer Ahmed Mendes Moreira van Excelsior, FC Den Bosch en scheidsrechter Gerrets die de wedstrijd FC Den Bosch- Excelsior stillegde na een kwetsend spreekkoor, stilgestaan bij het leed dat racisme aanricht. Het was een scherp, fair en waardevol gesprek, waarin duidelijk naar voren is gebracht dat kabinet en KNVB gezamenlijk willen optrekken om tegen te gaan dat in de toekomst spelers en scheidsrechters te maken krijgen met racisme.

Aanvalsplan
De KNVB komt samen met het kabinet uiterlijk op 31 januari met een aanvalsplan om racisme in het voetbal te bestrijden. Dit aanvalsplan zal dan onder meer de volgende maatregelen bevatten:

  • Uitrol meldplicht bij stadionverboden (controle op naleving).
  • Er komt meer capaciteit en prioriteit om racisme en discriminatie in het voetbal strafrechtelijk te bestrijden.
  • Persoonsgerichte aanpak landelijk inzetten en in samenhang tussen voetbal, justitie en overheid.
  • Meldingsapp om racisme en discriminatie te kunnen melden.
  • Overheid wil investeren in slimme camera’s bij voetbalwedstrijden en gelijktijdig barrières wegnemen om deze beelden te delen.
  • Landelijk plan om in samenhang met elkaar naast straf- en tuchtrecht ook opvoedkundig te straffen.
  • Thema ‘bestrijding racisme’ krijgt landelijke, centrale aanpak.

Vragen over bovenstaande kun je mailen naar contact@knvb.nl.

Met vriendelijke groet,
KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND

Jan-Dirk van der Zee
Directeur-bestuurder amateur- en vrouwenvoetbal

Fysiotherapie

advertisement

Word lid

Lid Worden bij SVF

WIL JIJ ONS HELPEN ? KLIK DAN HIERONDER

Vacatures bij SVF

Privacy policy

privacy-policy